SONDAJ: Moldovenii, îngrijorați de schimbările climatice

Peste două treimi dintre cetățenii Republicii Moldova sunt interesați ori s-au gândit într-o oarecare măsură la tema schimbărilor climatice și peste 80 % spun că despădurirea și arderea combustibililor fosili cauzează această problemă, arată barometrul opiniei publice realizat de IMAS, la comanda AO „Green City Lab Moldova”, scrie unimedia.md.  

De vină pentru schimbările climatice ar fi activitățile oamenilor, consideră 39% dintre respondenți, iar cele mai îngrijorate se arată femeile (89%) și persoanele peste 55 de ani (90%). Studiul a cuprins un eșantion de 1208 persoane din 103 localități, cu vârsta de 18 ani și peste.

Pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea respondenților văd necesare acțiuni la nivelul întregii planete. În TOP intervenții intră plantarea de copaci (80%), reducerea tăierii pădurilor tropicale (72%), trecerea de la automobile alimentate cu benzină la cele alimentate cu electricitate (60%). Ca acțiuni necesare sunt menționate și trecerea de la arderea combustibililor fosili la utilizarea energiei regenerabile (50%), mai puține călătorii cu automobilul personal (41%), utilizarea transportului în comun (38%), izolarea termică a clădirilor (29%), trecerea de la combustibili fosili la energie nucleară (24%).

Mașinile electrice au o popularitate foarte ridicată și sunt văzute drept o soluție majoră în reducerea impactului schimbărilor climatice de 33 % dintre participanții la sondaj. Alte modalități enumerate sunt sortarea deșeurilor (21%), iar 25% cred că ar trebui începută construcția uzinelor care prelucrează aceste deșeuri. De asemenea, 32% sugerează că apele ar trebui curățate.