Sondaj – Jumătate dintre firmele mici din Europa, nu vor supraviețui

Peste jumătate dintre companiile mici și mijlocii, care împreună oferă locuri de muncă, pentru două treimi din lucrătorii europeni, se tem de supraviețuirea lor în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj publicat de consultanța de management McKinsey.

Peste jumătate dintre companiile mici și mijlocii, care împreună oferă locuri de muncă, pentru două treimi din lucrătorii europeni, se tem de supraviețuirea lor în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj publicat de consultanța de management McKinsey.

Sondajul a fost realizat în august, înainte de accelerarea actuală, a noilor cazuri de coronavirus, în toată Europa, care obligă guvernele să impună noi restricții asupra activității.

Fondul Monetar Internațional și alții îndeamnă guvernele regiunii, să dubleze sprijinul statului pentru a ajuta companiile să reziste pandemiei coronavirusului.

Sondajul McKinsey din peste 2.200 de companii din cinci țări (Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie), a constatat că 55% se așteptă, să se închidă până în septembrie anul viitor, dacă veniturile lor rămân la nivelurile actuale.

La traiectoria actuală, una din 10 companii mici și mijlocii, era de așteptat să dea faliment în termen de șase luni.

Economiștii chestionați de Reuters, luna trecută, au prognozat că economia zonei euro va crește cu doar 5,5% anul viitor, după o scădere de aproximativ 8% anul acesta, dar au avertizat că chiar și acea recuperare neuniformă este vulnerabilă la o răspândire ulterioară a virusului.

Întreprinderile mici și mijlocii, sunt definite ca fiind cele cu 250 sau mai puțini angajați.

În Europa, aceștia angajează peste 90 de milioane de oameni, dar dimensiunea redusă a acestora îi face vulnerabili la crizele fluxului de numerar. În Spania, de exemplu, 83% din cele 85.000 de întreprinderi care s-au prăbușit din februarie angajează mai puțin de cinci lucrători.

Măsurile statelor, de la ajutor companiilor în faliment, până la concediile de rambursare a împrumuturilor, au menținut până acum mii de afaceri, aflate în dificultate. Dar, întrucât aceste măsuri sunt, în unele cazuri, lichidate, banca ”Bundesbank” a Germaniei și Banca Angliei, se numără printre cei care avertizează asupra cazurilor în creștere.

„Factorii de decizie politică trebuie să facă tot ce este necesar pentru a conține pandemia și daunele sale economice și să nu retragă sprijinul prematur pentru a evita repetarea greșelii crizei financiare globale”, a spus Fondul Monetar Internațional, în blogul său săptămâna aceasta.

„Pentru companii, politicile trebuie acum să depășească sprijinul lichidității și să se asigure că firmele în criză financiară, dar totuși viabile, pot rămâne în afaceri”, a adăugat aceasta, citând măsuri pentru a facilita restructurarea datoriilor și pentru a pune capitalul la dispoziția firmelor viabile.

Sursa știrii: https://www.reuters.com/article/us-europe-economy-smallbusiness/over-half-europes-small-firms-fear-for-survival-survey-finds-idUSKBN27709X