Agricultura din Moldova, soluții

În contextul schimbărilor climatice, proiectul „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale”, derulat de UCIP IFAD  aduce soluții inovatoare pentru agricultorii din Moldova. Această inițiativă nu doar că sprijină agricultura sustenabilă, ci și contribuie la dezvoltarea comunităților rurale din întreaga țară.

Iurie Ușurelu, director Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, a subliniat  impactul sever al schimbărilor climatice, iar efectele sunt din ce în ce mai frecvente și intense.

IURIE UȘURELU, director UCIP IFAD: ,, Schimbările climatice acum fac ravagii, dacă vorbim ultimii 3 ani nici de cum nu mai putem compara acea ciclicitate care am avut-o odată la 7 ani de zile, după care la 5 ani, după care din 4 ani avem un an mai bun, 3 sunt mai răi. Deci 3 ani la rând practic simțim fiecare din noi acele schimbări climatice. Ceea ce se întâmplă în sector este un dezastru.”

Directorul UCIP IFAD, pune accent pe importanța protejării solului și a resurselor naturale în contextul schimbărilor climatice.

IURIE UȘURELU, director UCIP IFAD: ,,Dacă noi am înțelege că pedologia nu trebuie să fie sub nici un aspect neglijată. Dacă noi am înțelege că acele plantații forestiere care le-am distrus, nu este numai responsabilitatea unui minister sau a unei agenții, este în responsabilitatea fiecărui dintre noi. Dacă noi am înțelege că mai este și necesarul de a face un asolament bun.”

Totodată, el a accentuat importanța cultivării plantelor adaptate specific la condițiile climatice din Republica Moldova.

IURIE UȘURELU, director UCIP IFAD: ,,Dacă noi am înțelege că avem și acele culturi adaptate la condițiile climaterice a Republicii Moldova. Dacă noi am înțelege că sunt o gamă întreagă de culturi care pot fi pretabile pentru diferite zone, atunci lucrurile ar sta puțin diferit.”

Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” a fost inițiat în 2021 și are o durată de implementare de 6 ani. Obiectivul acestui proiect este de a impulsiona dezvoltarea economică în mediul rural și de a diminua sărăcia prin intermediul unor investiții complementare. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 50 milioane dolari, dintre care peste 27 milioane dolari provin din surse externe