Soluții pentru pomicultorii care mai au în stoc tone de mere
În contextul războiului din Ucraina, pomicultorii din Republica Moldova întâmpină probleme la comercializarea stocurilor de mere rămase din recolta lui 2021, care, conform estimărilor, depășesc 100.000 de tone. Agricultorii au făcut un apel către autorități cu o propunere legată de subvenționarea comercializării către întreprinderile de procesare.
În prezent, potrivit fabricilor de producere a concentratului de mere, prețul angro al fructelor achiziționate din frigidere pentru prelucrare este de aproximativ 1,5 lei/kg, excluzând costurile de transport. Comparativ cu perioada de iarnă, prețul de achiziție a crescut cu circa 0,1 lei/kg, scriu experții de la EastFruit. Unii procesatori le-au mărit ușor pentru a susține fluxul constant de materii prime către fabrici.
Încetinirea procesului de vânzare a merelor pentru procesare se explică prin încercările continue ale comercianților de a „da o nouă viață” livrărilor în afara ţării. Acum au o nouă opțiune: livrarea cu unitățile de transport moldovenești prin Polonia către piața din Belarus și apoi – pe piața rusă. Vânzările se fac în ruble, apoi are loc conversia lor în lei, în urma mai multor tranzacții între băncile rusești și cele locale. Comercianții moldoveni cumpără mere de la producători cu cel mult 3,5-4 lei/kg. Acest preț este unul destul de mic în raport cu cele din sezoanele anterioare, dar totuși puțin mai mare decât cel oferit la procesare.
În cazul în care exportul către piețele din Belarus și Rusia va fi blocat definitiv, fluxul de materii prime către fabricile pentru producția de concentrat va crește dramatic. Specialiștii de la EastFruit sunt de părere că procesatorii, ghidați de propriile calcule economice și de perspectivele neclare de vânzare a concentratului pe piețele externe, vor reduce cu siguranță costurile de achiziție, eventual – sub 1 leu/kg.
Aparent, producătorii de concentrat de mere din alte țări, de exemplu, din Polonia, vor urma exact aceeași cale.
În acest caz, suprataxa de stat la prețul de achiziție pentru procesare poate fi aproape singura modalitate rapidă de sprijinire a producătorilor autohtoni.
În plus, este posibilă și varianta achizițiilor centralizate de conserve de fructe, legume și sucuri cu livrarea ulterioară a acestora către centrele de cazare pentru refugiați, precum și sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina.