Soluții de susținere a agricultorilor există. De ce nu sunt implementate?
Agricultorii au reluat protestele. Oamenii cer alocarea compensațiilor pentru porumb și floarea-soarelui – cel puțin 3000 lei pentru un hectar afectat de secetă. Producătorii sunt nemulțumiți că nu sunt auziți de autorități.
Expertul economic Sergiu Gaibu și antreprenoarea Diana Crudu, membră a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, au discutat despre posibilele soluții pentru depășirea crizei din sector în cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT, cu Mihaela Rudenco.
Potrivit specialiștilor, în țările dezvoltate, statul alocă resurse financiare către sectoarele aflate în dificultate, oferindu-le astfel posibilitatea de a se achita cu băncile.
A doua metodă este să deschidă linii de finanțare cu dobânzi mai reduse pentru refinanțare și respectiv reeșalonare, adică se organizează astfel de refinanțări cu alte condiții mult mai lejere de finanțare, spune Sergiu GAIBU.
Agricultorii sunt cei mai buni platnici ai sistemului bancar, volumul de credite contractate de agricultori depășesc 3 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă că agricultura menține inclusiv sistemul nostru financiar bancar, precizează Diana CRUDU.
Sergiu Gaibu mai susține că partea financiară nu este cea mai mare problemă la momentul dat în Republica Moldova. Banii ar putea fi obținuți chiar și de pe intern.
Sistemul financiar bancar abundă de resurse financiare, de lei, lichidități disponibile. Dobânda la hârtiile de valoare de stat este cea mai joasă în toată istoria de independență a Republicii Moldova, Banca Națională a ajuns la picul rezervelor valutare.
Statele dezvoltate au o economie mult mai sofisticată, însă aplică practici pe care le-am putea prelua și implementa la noi. Acolo, Guvernul se implică în calitate de intermediar între sistemul financiar sau resursele bănești disponibile din cadrul țării și sectoarele strategice.
Ei formează programe și preiau banii din sistemul financiar-bancar sau de pe piața de capital, se împrumută cu o dobândă mult mai joasă fiindcă statul este mult mai credibil și cu aceiași dobândă sau subvenționarea dobânzii care este cu mult mai ieftin decât să dai subvenționarea dobânzii directe, poți aloca resurse masive în economie cu un impact asupra bugetului național foarte mic, menționează expertul.
Includerea taxei rutiere în accizele la carburanți, propunere regăsită în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021 a generat numeroase reacții atât din partea producătorilor, cât și din cea a experților din domeniu.
Va lovi direct în agricultori pentru că cei mai mari consumatori de motorină în țara asta sunt agricultorii. Guvernul atunci când a venit cu o poziție oficială, a luat un agricultor și a zis: ia priviți câte subvenții a luat el în ultimi 2 ani și câte impozite directe a achitat, în schimb n-a povestit povestea așa cum trebuie, să spună că acest agricultor, timp de 2 ani de zile, a achiziționat spre exemplu, 10 mii de tone de motorină, care comportă acciză, TVA, import pe profit la benzinărie și atunci ce a făcut rău Guvernarea – că a antagonizat societatea, zice Diana CRUDU.
În privința la taxa de motorină, iarăși, e o propunere care are sens în ceea ce privește automobilele și devine o taxă mai corectă, dar un astfel de concept trebuie să fie automat suplinit cu măsuri de compensare pentru domeniul agricol fiindcă ei într-adevăr nu exploatează drumurile, respectiv nu are cum să fie acest lucru plătit de către agricultori, spune Sergiu GAIBU.
Printre soluțiile pe termen mediu și lung identificate de specialiști se numără crearea unui sistem extins şi durabil de irigare a terenurilor agricole, aplicarea metodelor conservative și ecologice de prelucrare a solului, dar și necesitatea împăduririi republicii. Acestea ar putea restabili resursele de apă și calitatea lor.
Producția agricolă anuală a Republicii Moldova constituie 35, 40 miliarde de lei, ceea ce generează la bugetul de stat peste 4 miliarde de lei. Ca să înțelegi, agricultura Republicii Moldova finanțează întreaga economie națională. Exporturile produselor alimentare constituie în jur de 45 la sută din totalul exporturilor moldovenești, menționează Diana CRUDU.
Guvernul precizează că este în căutarea banilor pentru susținerea sectorului agricol.
În fiecare luni la 20:00, dar și în zilele de miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.