Soluții de ambalare care previn risipa de alimente
Mărcile și furnizorii ar trebui să se concentreze pe soluții de ambalare care să prevină risipa de alimente, mai degrabă, decât să le reducă pentru ”a face lumea un loc mai bun”. De la această afirmație s-a pornit în prezentarea cu titlul ”Packaging Solutions That Prevent Food Waste”, susținută de unul dintre experții mondiali în domeniu, Phill Williamson, cercetător al Universității din Dublin, prezentată de publicația Packaging Digest. Iată ce spune expertul din Irlanda.
Obiectivul „12”
Recent am fost întrebat: ”Va împiedica ambalajul pe bază de cânepă să prevină risipa de alimente?” Această întrebare ilustrează amestecarea confuză a deșeurilor de ambalaje și a deșeurilor alimentare și necesitatea industriei de ambalare de a face față rolului lor potențial puternic, în realizarea unui sistem alimentar mai durabil. De asemenea, subliniază necesitatea ca industria ambalajelor să se concentreze pe prevenirea risipei de alimente, nu doar pe reducere.
Cea mai ridicată ierarhie a impactului EPA privind risipa de alimente, prevenirea, atenuează mult mai multe daune asupra mediului, decât devierea deșeurilor alimentare. Prevenirea este, de asemenea, acolo unde ambalajul este cel mai bine proiectat. Deșeurile alimentare au oscilat la aproximativ 30% timp de cel puțin 50 de ani.
Dar ceea ce s-a schimbat este o legătură semnificativă și cuantificabilă între ambalaje și alimente. Aceasta se prezintă sub forma Obiectivului 12 al Obiectivelor Strategice de Dezvoltare a Națiunilor Unite (UNSDG), care aplică în cele din urmă un principiu de bază preferat al Legii Cercetătorilor: ”Folosiți resursele cu înțelepciune”.
Ca răspuns la Obiectivul 12 al UNSGD și la acordul climatic de la Paris, majoritatea marcilor importante și a distribuitorilor de alimente urmăresc în mod activ obiective de prevenire a deșeurilor alimentare. În timp ce mulți furnizori de ambalaje permit în mod inerent prevenirea deșeurilor alimentare cu ambalaje cu bariere ridicate, este nevoie de mai multă întreprindere. Aceasta implică interfețe între operațiunile mărcii, lanțul valoric și furnizorii de ambalaje.
Mai puține deșeuri, mai mult profit
Cu toate acestea, unele companii de ambalare nu au obiective de prevenire a deșeurilor alimentare. Aceasta este o omisiune nealiniată, care indică o industrie foarte ocupată cu ambalaje mai durabile, aflate în concurență puternică cu alte probleme. Furnizorii de ambalaje se pot alinia la aceste soluții pentru a se concentra asupra prevenirii deșeurilor alimentare, aliniate la nevoile mărcii și, după cum promit.
Pentru industria alimentară, mai puțină risipă alimentară înseamnă adesea mai mult profit, o forță motrice economică majoră. Reducerea deșeurilor alimentare în timpul fabricației crește eficiența, în timp ce creează coproduse, crescând veniturile: de exemplu, izolatele de proteinedin zer sunt un produs secundar al brânzei.
În mod similar, reducerea produselor de nevânzare cu amănuntul asigură în esență că mai multe alimente care sunt expediate, depozitate și stocate sunt vândute consumatorilor. O reducere cu aproximativ 40% a deșeurilor alimentare în comerțul cu amănuntul și restaurante va economisi forță de muncă, energie și bani. De asemenea, va elibera cunoștințe de afaceri pentru inovația cu amănuntul și restaurant.
Pentru industria ambalajelor, există potențialul de a ajunge dincolo de focalizarea ambalajelor mai durabile și de a contribui la realizarea unui sistem alimentar durabil și la conectarea mai semnificativă cu consumatorii. Într-adevăr, ambalajul durabil are un rol de jucat, dar perspectiva este esențială: ambalajul generează cu aproximativ 80% mai puține gaze cu efect de seră decât risipa de alimente. Impactul relativ al GES variază în funcție de categorie. Deci, putem risipi mai puține alimente și mai puține ambalaje, prevenind risipa de alimente.
Ambalaje semnificative pentru consumatori
În mod clar, o abordare mult mai bună este cercetarea, dezvoltarea și utilizarea soluțiilor de ambalare mai pe larg și cu înțelepciune. În industria ambalajelor, stabilirea conexiunilor cu comercianții cu amănuntul, restaurantele și consumatorii este absolut esențială. Această legătură poate fi ușor realizată cu ambalaje pentru a reduce cu 45% din risipa de alimente, după ce consumatorii le-au cumpărat.
Când consumatorii aruncă alimentele cu ambalajele sale, avem atât deșeuri alimentare, cât și de ambalaje. Impactul asupra mediului al creșterii, recoltării, producției, ambalării, distribuției, vânzării și cumpărării ambalajelor de alimente și apoi aruncării acestora, este ridicat. Deși dispunem de tehnologia de separare a alimentelor de ambalaje, pentru a face compost alimentar și a arunca ambalajele în mod corespunzător, acest lucru nu împiedică în continuare risipa de alimente.
Campanii precum SaveFood au avut un impact important asupra consumatorilor. De asemenea, prin angajarea proprietarilor de mărci cu soluții de ambalare, industria ambalajelor poate contribui la realizarea unui sistem alimentar mai durabil. Da, este adevărat că, dacă în industria alimentară și a ambalajelor diminuăm deșeurile alimentare, după ce consumatorul le-a cumpărat, aceasta va reduce vânzările de alimente și ambalaje; rezultă că toți consumatorii nu vor trebui să înlocuiască la fel de multă mâncare ambalată stricată.
Dar odată cu acest declin, avem ocazia să redobândim încrederea consumatorilor în industria alimentară ambalată și avem responsabilitatea socială de a face acest lucru. Deci, folosind cânepă și alte materiale de ambalare bio-derivate vom reduce utilizarea ambalajelor derivate din fosile, dar aceasta nu va contribui la realizarea unui sistem alimentar mai durabil dacă planta, conversia și utilizarea cânepei scurge mai multe resurse decât ambalajele actuale sau dacă pachetul pe bază de cânepă nu protejează suficient alimentele, având ca rezultat o risipă mai mare de alimente.
Deșeurile alimentare și deșeurile de ambalare
Trebuie să abordăm ambele fluxuri de deșeuri, alimente și ambalaje, pentru a vedea cele mai bune rezultate de mediu pentru o economie circulară. Lumea se confruntă cu două situații adverse, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor solide: deșeurile alimentare și deșeurile de ambalaje.
Acești doi factori majori care contribuie la deșeurile solide duc la provocări economice, de mediu și sociale. Agenția Uniunii Europene pentru Mediu raportează că 45% din totalul deșeurilor solide din UE constă din aceste două deșeuri și, deși avem multe tehnologii pentru gestionarea deșeurilor noastre globale, majoritatea merge în continuare la depozitul de deșeuri.
Să începem cu risipa de alimente. În mod uimitor, mai mult de o treime din totalul alimentelor produse la nivel global nu se consumă și se irosesc. Valoarea globală anuală a deșeurilor alimentare este de 1 trilion de euro și cântărește 1,3 miliarde de tone. Pentru a ajuta la vizualizarea cantității, imaginați-vă o zonă mai mare decât China, care cultivă alimente care devin deșeuri.
Toți oamenii flămânzi din lume pot fi hrăniți cu mai puțin de un sfert din alimentele irosite, potrivit lui Alessandro Demaio, CEO al EAT, o organizație neguvernamentală internațională care luptă împotriva foametei la nivel mondial. Deșeurile alimentare se produc în toate etapele: producție, prelucrare, transport, vânzare cu amănuntul și consumator. O parte din deșeuri este inevitabilă; cu toate acestea, majoritatea poate fi prevenită. Însă, problema nu se termină aici. Alimentele irosite folosesc 25% din toată apa folosită în fiecare an în scopuri agricole.
Acum, să ne uităm la deșeurile de plastic
Deșeurile de plastic au fost un subiect fierbinte în rândul ecologiștilor. Și, la nivel global, gestionarea lor a devenit o prioritate stringentă. Dintre toate deșeurile de plastic, deșeurile de ambalaje au fost vizate, deoarece producția în creștere rapidă a produselor de plastic de unică folosință copleșește capacitatea lumii de a face față eliminării lor.
Astăzi, materialele plastice de unică folosință reprezintă 40% din materialele plastice produse în fiecare an și multe dintre aceste produse, cum ar fi pungile de plastic, ambalajele și ambalajele pentru alimente, au o durată de viață de doar câteva minute, până la ore, chiar dacă rămân în mediu sute de ani. Plasticul ne poluează pământurile, oceanele și afectează viața planetei.
Oamenii au dezbătut dacă materialele plastice creează mai multe daune pământului, decât beneficii. Să evaluăm acest lucru din punct de vedere al ambalării alimentelor. Materialele plastice, fiind extrem de greu biodegradabile, rămân pe uscat și în oceane. Impactul lor este vizibil peste tot. Dar descompunerea alimentelor, despre care toată lumea crede că se degradează în mod natural, contribuie semnificativ la încălzirea globală.
Impactul asupra mediului al deșeurilor este calculat ca potențial de încălzire globală (GWP), care este mai mare pentru deșeurile alimentare, decât pentru deșeurile de ambalaje. Cercetările spun că 1 tonă de alimente într-un depozit de deșeuri produce 1.010 kilograme de CO2, ceea ce reprezintă aceeași cantitate de CO2 emisă dacă ați condus 2.000 de kilometri. În plus, descompunerea alimentelor emite și metan, care este mai puternic pentru mediu, în ceea ce privește potențialul de încălzire globală.
Dacă risipa sau pierderea de alimente ar fi o țară, atunci ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Câtă energie se pierde?
Un alt mod de a gândi impactul deșeurilor este de a lua în considerare cantitatea de energie utilizată în producție. Dacă măsurăm apa și energia utilizate pentru fabricarea produselor alimentare, precum și energia utilizată în transport, depozitare și gătit, impactul său colectiv asupra mediului ar fi mult mai mare decât ambalajul.
De exemplu, producția de pâine consumă 15,8 megajuli (MJ) de energie, în timp ce ambalarea pâinii necesită 1,4 MJ de energie pentru producție. Acest lucru ar putea implica că, prin îndepărtarea ambalajelor, putem economisi 1.4MJ de energie. Dar fără ambalare, stricarea accelerată a pâinii va duce la pierderea a 15,8 MJ de energie.
Există un aspect în plus asupra impactului asupra mediului și al deșeurilor alimentare: excesul de nutrienți de pe uscat pătrunde în apă și își schimbă compoziția și pH-ul, prin hrănirea cu alge și bacterii. Acest lucru are ca rezultat și o schimbare a nivelului de oxigen, distrugând peștii și provocând un dezechilibru în ecosistemul marin.
Scenariul predominant
Nu există nicio îndoială că risipa de alimente provoacă mai multă povară asupra mediului, decât deșeurile de ambalaje. Pierderile de alimente sunt și mai deranjante, atunci când știm că milioane de oameni încă nu primesc suficientă mâncare pentru a se hrăni.
Un studiu al Asociației de ambalare flexibilă (FPA) susține că două treimi din risipa de alimente se datorează deteriorării, în timp ce o treime se datorează suprasolicitării. În scenariul predominant, este crucial să avem metodologii pentru a minimiza risipa de alimente prin ambalare, optimizând totodată întregul ciclu de ambalare, pentru a avea un impact minim asupra mediului.
Pentru economia circulară și dezvoltarea durabilă, toate resursele ar trebui utilizate la maximum, indiferent dacă este vorba de ambalaje sau produse alimentare. Deci, mai degrabă decât eliminarea ambalajelor, industria ar trebui să aleagă materiale și modele de ambalare care să împiedice mâncarea să se strice.
Soluții de ambalare
Ambalarea joacă un rol major în eliminarea sau minimizarea pierderilor în timpul transportului și depozitării. O altă modalitate de protejare a alimentelor și de reducere a ambalajului este de a folosi noile tehnologii precum aceste trei: ambalaj activ, filme de barieră și nanotehnologie, tehnologii pe care revista noastră le-a prezentat pe larg în edițiile trecute.
Alte exemple de nanotehnologie sunt nanoparticulele de argint, care pot îmbunătăți proprietățile antimicrobiene sau nanosenzorii adăugați la ambalajul inteligent ca dispozitiv de urmărire pentru siguranța alimentelor. Folosind aceste tehnologii, puteți preveni sau minimiza risipa de alimente fără a afecta negativ reciclabilitatea, deoarece nanomaterialele sunt adăugate în concentrații atât de mici încât nu afectează reciclabilitatea materialului de ambalare de bază.
Însă, contează și modul în care este utilizat un ambalaj. Anumite funcții de ambalare, în diferite etape, pot contribui, de asemenea, la reducerea pierderilor de alimente. Aceste funcții ar putea fi legate de manipularea eficientă a produsului pe tot parcursul lanțului de aprovizionare sau de comoditate prin alte caracteristici de performanță ale ambalajului.
În ceea ce privește manipularea, un ambalaj ar trebui să fie ușor de manipulat și umplut fără deteriorări mecanice, ceea ce ar putea duce la risipă. Alte funcții ale ambalajului, cum ar fi deschiderea ușoară, distribuirea completă și reînchiderea, pot ajuta, de asemenea, la reducerea scurgerilor și a risipei de alimente.
La rândul său, dimensiunea pachetului ar trebui să reflecte, de asemenea, utilizarea acestuia și să fie optimizată în funcție de alegerile pieței și ale consumatorilor. De exemplu, o mulțime de alimente ar putea fi risipite în gospodăriile mici, dacă s-ar cumpăra pachete mari, dar nu sunt capabile să termine produsul înainte ca acesta să expire. Cu toate acestea, cumpărarea a prea multe ambalaje cu un singur serviciu poate duce la mai multe deșeuri de ambalaje decât este necesar.
Analiza ciclului de viață
Puteți efectua o analiză a ciclului de viață care măsoară cantitatea de deșeuri alimentare pentru două sisteme de ambalare diferite (în funcție de dimensiune), ale aceluiași produs, pentru a determina efectul dimensiunii ambalajului. De exemplu, ambalajul pentru brânză feliată are un potențial de încălzire globală mult mai mare decât ambalajul pentru un bloc de brânză, dar risipa de alimente a fost semnificativ mai mare pentru bloc, în comparație cu produsul feliat.
Comunicarea funcției ambalajului, cum ar fi informațiile despre prospețimea alimentelor, siguranța și etichetarea standardizată a datei, poate afecta, de asemenea, risipa de alimente. Acest lucru ajută la controlul inventarului și la monitorizarea termenului de valabilitate al produselor alimentare.
Găsirea echilibrului potrivit
Impactul asupra mediului al ambalajelor a fost de obicei axat pe impactul său direct, ciclul de viață al materialului de ambalare în sine, fără a lua în considerare influența indirectă asupra deșeurilor alimentare. Dar, atunci când proiectați ambalajele pentru un produs alimentar, evaluați impactul asupra mediului atât a deșeurilor alimentare, cât și a deșeurilor de ambalaje pentru a evalua consecința generală.
În afară de aceasta, puteți reduce rezultatele adverse ale unui pachet prin:
-eliminarea ambalajului excesiv;
-utilizarea ambalajului inteligent;
-reducerea greutății ambalajului;
-alegerea conținutului reciclat și / sau a materialelor regenerabile; și
-îmbunătățirea colectării și reciclării ambalajelor goale.
Puține modificări în funcționalitatea și designul ambalajului pot avea un impact mare asupra prevenirii risipei și pierderilor de alimente. Este un echilibru excelent între protejarea adecvată a alimentelor și utilizarea optimă a materialelor de ambalare. Trebuie să facem ambele lucruri, pentru a economisi resurse, pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a crește eficiența generală a sistemului.
Pentru alimente, utilizați lanțuri scurte și locale de aprovizionare cu alimente și ambalaje eficiente. Pentru ambalare, proiectarea ecologică, reutilizarea și o mai bună reciclare pot fi strategii complementare pentru dezvoltarea unei economii circulare.