Solurile Moldovei o temă de studiu mereu actuală
Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului în numele academicianului Nicolae Dimo cercetează calitatea pământurilor și precizează nota de bonitate. Totodată, oferă tehnologii perfecționate de ameliorare a acestora și nu doar atât.
”Misiunea institutului reiese chiar și din denumire, este institut de cercetare științifică orientat spre studiul solului, spre studiul proceselor agrochimice, proceselor fizice, proceselor biologice, biopedologice care au loc în solul Republicii Moldova pe orizontală și pe verticală”, povestește Leonid Popov, director IPAPS.
Instituția are menirea de a consulta organele și organizațiile de administrare publică centrală și locală. De asemenea, colaborează continuu cu producătorii agricoli și agenții economici. Împreună cu societatea civilă, intervine în soluționarea problemelor ce țin de mediul înconjurător.
”Un alt obiectiv al institutului este de a asigura studiu de caz. Inițial, fiecare agent economic sau persoană care are inițiativa de a-și întemeia o producere agricolă, are nevoie de a cunoaște punctele forte și punctele slabe ale businessului pe care-l pornește, al culturii, al raionării culturii din considerentul că nu oricare cultură fie ea olioeterică, fie ea multianuală cum sunt vița de vie și livezile. Sau culturile anuale, nu pot fi atât de productive și să aibă aceeași productivitate pe oricare suprafață a teritoriului Republicii Moldova”, relatează Leonid Popov.
Cercetătorii identifică particularitățile fiziologice ale culturii ce urmează să fie pusă în producere. Ulterior, este studiată minuțios expoziția terenului care datorită caracterului variat condiționează caracteristicile de precipitații și temperatura.
”Ulterior se iau în considerație indicatori de calitate a solului, indicatorii de fertilitate din considerentul asigurării culturii cu elemente nutritive atât de origine macroelemente cum sunt tradiționale: azot, fosfor și potasiu, cât și microelemente care este vorba de conținutul de cupru, fier, mangan, microelemente care participă la dezvoltarea fiziologică a fiecărei culturi, a mai adăugat specialistul.
Gama de îngrășăminte și minerale poate fi analizată în incinta muzeului institutului care oferă posibilitatea de a înțelege mai bine particularitățile zonei noastre. Evoluția domeniului agricol a dus la crearea unor noi modalități de prelucrare a terenurilor. Drept dovadă sunt numeroasele machete în miniatură a tot ce presupune utilizarea rațională a solurilor.
”Aici, în fiecare an, toate universitățile și așa numitele licee agricole trec studenții prin acest muzeu și cât de cât primesc o oarecare informație despre starea de calitate a solurilor noastre și ce soluri sunt în Republica Moldova, fiindcă se vorbește că solurile noastre sunt foarte bune, nu totul este chiar așa și toate problemele care sunt și toate legitățile de răspândire a solurilor noi le lămurim și le dăm o oarecare călăuză în viață de a avea o atitudine mai serioasă de această sursă principală a Republicii Moldovei”, ne spune Valerian Cerbari, doc. hab. IPAPS.
Monoliții de pământ expuși în muzeu prezintă informații despre regiunile din care au fost extrași, dar și anul când s-au efectuat cercetările.
”Solul, ca și toate obiectele naturale, cere ca să fie stimat, și principalul, o atitudine bună față de el să fie. Cu regret, în ultima vreme aceasta nu este și procesele de degradare s-au intensificat pe întreaga republică și muzeul într-o măsură oarecare, demonstrează care sunt procesele de degradare, care sunt procesele de restabilire a solurilor în republică și așa mai departe”, ne povestește Valerian Cerbari.
Datorită muncii neîntrerupte a academicienilor și angajaților institutului, studenții de la facultățile de profil din Moldova au posibilitatea de a învăța multe.