Soiurile autohtone de grâu oferă unele avantaje față de cele de import

Grâul de soiuri autohtone oferă o serie de avantaje față de cele de import, cum ar fi rezistența la secetă și îngheț, spune Nicanor Buzovoi, producător agricol cu experiență din satul Pârliţa, Ungheni, președintele Asociației Producătorilor de Cereale. Totodată, potrivit lui prețul de achiziție este mai jos.

Nicanor Buzovoi susține că și sub aspectul productivității, chiar dacă cedează puțin semințelor de import, soiurile autohtone pot oferi totuși un avantaj economic. Acesta depinde în general de efectuarea la timp a lucrărilor și de respectarea în totalitate a recomandărilor agro-tehnologice.

În condițiile în care toamna trecută nu au fost ploi și a fost semănat în sol uscat, cel puțin pe terenurile fermierului grâul a răsărit deja primăvara, iar în prezent este la etapa de înfrățire. Din această cauză, recolta ar putea înregistra o scădere cu 10-20 la sută, dar depinde de mai mulți factori, inclusiv cultura premergătoare, calitatea solului, și ar putea fi compensată chiar și de condițiile agro-meteorologice.

Nicanor Buzovoi, producător agricol, s. Pârliţa, r. Ungheni: „Soiurile autohtone fac față, sunt bune, iar prețul de achiziție a materialului semincer e mai convenabil. Folosesc nu doar semințe de grâu, ci și de porumb autohtone. Am avut și 7,5 tone la ha de grâu, iar la porumb anul trecut am recoltat 11 tone de grăunțe la hectar”, a menționat agricultorul.

La Pârlița, soiurile de grâu obținute de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” sunt cultivate încă din 1953, iar în acest sezon au fost însămânțate peste 400 de hectare.