În vederea evitării sutuațiilor de risc, angajații Direcției Generale Prevenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au venit cu recomandări pentru locuitorii din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, care utilizează sobe de încălzit și instalații alimentate cu gaze naturale. Oamenii spun că au grijă de sobe și instalații, pentru că, se știe, „paza bună trece primejdia rea”.
„Fiecare ar trebui să știe și să facă totul după tehnologie. E important ca fiecare să cunoască aceste reguli, indiferent că este mai în vârstă sau mai tânăr.”
„Ferim totul de la plită, chiar seara când ne culcăm verificăm. Noaptea tot mă trezesc și verific. Sunt atentă de toate.”
Specialiștii au vizitat mai multe gospodării și au vorbit oamenilor despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare. Apoi, au venit și cu recomandări.
„Ca recomandare să nu lăsați focul aprins în sobă fără supraveghere sau când plecați de acasă să nu lăsați focul aprins ca să nu să se producă vreun eventual incendiu.”
Angajații IGSU au îndemnat cetățenii să-și instaleze în case detectoare de fum, care ar preveni un eventual incendiu.
Alexandru Grigoropol, șef, Secția Prevenție, IGSU: „Noi ne străduim să instalăm detectoarele în încăperile unde sunt sobe, bucătării, acolo unde mai des este probabilitatea de a se întâmpla un incendiu.”
Cetățenii sunt avertizați să stingă focul din sobă pe parcursul nopții, pentru a evita incendiile și intoxicațiile. Pentru siguranța minorilor, angajații IGSU atenționează maturii să nu lase copiii nesupravegheați în casă cu focul aprins în sobă. Iar până la intrarea în iarnă, gospodarii sunt îndemnați să verifice starea sobelor.
Sergiu Josan, șef, Secție Apărare Împotriva Incendiilor, IGSU: „Verificarea sobelor se efectuează până la punerea acestora în funcțiune, dotarea cu uși de protecție a focarelor, dacă este necesar și verificarea vizuală a sobelor și depistarea fisurilor prin intermediul cărora se poate incendia alte materiale. Amplasarea mijloacelor combustibile de minim jumătate de metru de la sobă.”
Specialiștii atenționează că nu doar sobele trebuie verificate, ci și instalațiile alimentate cu gaze naturale.
Ion Bantaș, șef, Laboratorul Experimental Antiincendiar, IGSU: „Se recomandă utilizarea generatoarelor pe bază de combustibil gazos să fie standardizate și să dețină certificat de conformitate. Montarea și deservirea tehnică se va efectua doar de către persoanele autorizate, care dețin licență în domeniul dat.”
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația despre pericolul utilizării instalațiilor electrice defecte, care pot provoca incendii în locuințele oamenilor.
De la începutul anului, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate cinci cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, în urma cărora au avut de suferit cincisprezece persoane.