Sobar – profesie tot mai solicitată, dar și rar întâlnită

Vitalie Ceban, din Căușeni de ani buni construiește sobe. A îmbrățișat meseria de la mama, care știa cu iscusință a construi cuptoare pentru a coace pâine, iar de-a lungul vieții a tot furat secrete de la meșterii din oraș, scrie studio-l.online.

A început cu o sobă construită acasă, a urmat la vecini, rude, iar într-un an vestea i-a mers prin tot raionul. Știe toate secretele meseriei, iar pentru a avea durabilitate în timp, soba trebuie curățată la vreme.

Vitalie Ceban, sobar, Căușeni: „Când aprinzi chibrituri în sobă toamna, trebuie să urmărești dacă îl trage soba, înseamnă că e bine. Dacă focul se ridică în sus și deloc nu e tras de sobă, înseamnă că trebuie de curățit soba. Aici e problema principală.”

Construiește sobe de tot felul, iar tehnologia de acum nu se compară de acum câțiva ani.

„Totul e din practică, de-odată e foarte greu să faci o sobă, nici eu nu m-am învățat de-odată. Eu la fel am făcut greșeli. Și acum dacă soba merge standard, eu o fac ideală, dar dacă e cu întorsături, nu se iese.Mereu m-am stăruit să fur ce e cel mai bun de la meșteri, iar în timp, tu înțelegi minusurile și plusurile la toate sobele.”

Iar ca soba ta să nu se uzeze în timp, specialistul ne dă și o instrucțiune de cum să menținem construcția ani buni.

„Cu timpul vrei, nu vrei se depune pe sobă. Mai ales sobele cu cazan înăuntru, ele mai repede se înfundă, pentru că se formează o cameră cu apă caldă, iar în consecință se depune pe pereți, de aceea se înfundă soba. Cel mai important e să nu puneți pe foc bețe de răsărită, încălțăminte, saci.”

Dacă până nu demult, pentru a construi o sobă trebuia să scoți din buzunar 12-15 mii de lei, în 2022 prețul acestora a ajuns până la 21 de mii.

Totul depinde de complexitatea construcției. Meșterii susțin că au nevoie de doar trei zile pentru a ridica o sobă.