Soarta referendumului din toamnă

Soarta referendumului din toamnă privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este incertă. Cel puțin asta afirmă președintele Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care prezent la emisiunea Concluzii Politice de la postul nostru de televiziune a menționat că nu vede oportun organizarea acestui scrutin. De cealaltă parte, deputatul PAS, Vitalie Jacot susține că referendumul este susținut de socieatate.

VASILE COSTIUC, președintele partidului Democrația Acasă: „Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii, mulți s-au arătat sceptici la stabilirea concomitentă a alegerilor prezidențiale cu referendumul. Toți afirmă că oamenii se vor încurca dacă alegerile prezidențiale vor fi împreună cu referendumul. Toți sunt pro europeni, nimeni nu a lăsat măcar o aluzie că ar fi contra parcursului european, dar nu vedem oportun să facem acum acest referendum.”

Inițiativa președintelui Maia Sandu de organizare a unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale, a surprins multă lume. Totodată, deputatul partidului Acțiune și Solidaritate, Vitalie Jacot, susține că o asemenea inițiativă este sprijinită și de societate.

VITALIE JACOT, deputat PAS: „Atât timp cât societatea cerea un referendum, apăreau foarte multe opinii. Atunci când mergem în teritoriu oamenii ne întreabă care este procentul de susținere pentru parcursul european al țării. De ce unele regiuni din țară susțin mai mult parcursul european, iar alte regiuni sunt mai sceptice. Totodată, oamenii întreabă cum pot contribui ca să susțină parcursul european, este o cerință din interior.”

BETA Totodată, mai mulți politicieni de opoziție s-au pronunțat împotriva referendumului și îndeamnă alegătorii să boicoteze plebiscitul.

VITALIE JACOT, deputat PAS: „Nu ne-am așteptat la susținerea publică a partidelor de stânga. Era și explicabil, multe dintre ele sunt direct controlate de Kremlin. Dar vreau să spun că și acolo sunt voci pe interior care spun că acest referendum este un lucru bun.”

În cadrul referendumului cetățenii ar urma să fie întrebați dacă-și doresc sau nu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ulterior, vectorul de integrare europeană ar urma să se regăsească în Constituție.