Fermierii din Republica Moldova se confruntă cu incertitudine totală privind sprijinul financiar pentru anul 2025. Deși ne aflăm la sfârșitul lunii februarie, Ministerul Agriculturii nu a anunțat măsurile de sprijin pentru agricultori, iar confuzia persistă atât în rândul fermierilor, cât și al autorităților. Situația a fost semnalată de fostul director al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, într-o postare pe rețelele sociale.
Suntem la sfârșitul lunii februarie 2025, însă nici agricultorii, nici reprezentanții Ministerului nu cunosc care vor fi măsurile de sprijin pentru fermieri în anul curent, a declarat Slusari.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii elaborează un Program Strategic al Politicii Agricole pentru perioada 2025-2030, însă acesta se bazează pe o nouă lege privind finanțarea agriculturii, care încă nu a fost adoptată.
Proiectul legii, în mare grabă, a fost aprobat de către executiv, a fost dur criticat de mai multe asociații agricole și este posibil să fie returnat de comisia parlamentară pentru agricultură înapoi la Guvern, a explicat acesta.
Mai mult, fostul director al Asociației „Forța Fermierilor” susține că, deși legea veche privind subvenționarea și regulamentul de aplicare nu au fost abrogate, reprezentanții Ministerului Agriculturii le spun fermierilor că multe dintre măsurile de sprijin nu mai sunt valabile.
Chiar dacă legal fermierii pot depune dosare, sunt informați că multe măsuri de sprijin deja nu sunt valabile, a menționat Slusari.
Acesta consideră că situația actuală agravează criza din agricultură și nu poate fi justificată prin factori externi, precum războiul sau opoziția politică.
La toate crizele majore din sectorul agrar s-a mai adăugat și această harababură instituțională, în care nu pot fi acuzate nici războiul, nici opoziția, nici timpul de afară. O simplă incompetență, a concluzionat Slusari.
Citiți mai mult:
Fructele moldovenești ar putea fi exportate liber în UE. Guvernul negociază extinderea cotelor
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.