Situație precară în spitalele din Gaza

Aproximativ 1,7 milioane de oameni au fost strămutați în Gaza – 1,5 milioane dintre ei sunt acum înghesuiți în Rafah, o mică bucată de pământ care găzduiește acum aproape de cinci ori mai mulți locuitori decât populația inițială. Foametea a devenit o amenințare mortală, iar disperarea și lipsa alimentelor, a combustibilului și a apei potabile au dus la o prăbușire a legii și a ordinii publice. Aproximativ 75 % din infrastructura civilă a fost redusă la ruine. Conflictul nu a cruțat nici sistemul de sănătate, care acum s-a prăbușit parțial. Doar 12 din cele 36 de spitale din întreaga Fâșie au rămas parțial funcționale – 23 de spitale nu funcționează deloc. În mijlocul acestor distrugeri, se estimează că 180 de femei nasc în fiecare zi.

AHMED AL SHAER, medic:  „După cum puteți vedea, este foarte aglomerat, cu aproximativ trei sau patru bebeluși pe incubator. Acest lucru este inacceptabil oriunde în lume; niciun incubator nu ar trebui să găzduiască mai mult de un bebeluș, darămite trei sau patru. De asemenea, aceste incubatoare nu oferă bebelușilor niciun fel de încălzire. Nu există oxigen, lapte sau medicamente speciale.”

În Fâșie au rămas doar două maternități, dintre care una deservește în prezent majoritatea femeilor însărcinate din Fâșia Gaza. În interior, realitatea este sumbră: spitalul este copleșit de pacienți; medicii și moașele au nevoie disperată de medicamente și de provizii și se luptă să ofere îngrijiri adecvate nou-născuților. Medicii sunt forțați să ia decizia imposibilă de a decide ce bebeluș trăiește și ce bebeluș moare, acolo unde odată li se oferea speranță și șansa de a se face bine.”

AHMED AL SHAER, medic: „Ventilatorul destinat întregii unități, proiectat inițial pentru a găzdui patru cazuri, este acum întins pentru a gestiona 75 sau 80 de cazuri în același timp. Acest lucru înseamnă că majoritatea cazurilor vor muri pentru că nu există un respirator disponibil. Acest lucru înseamnă că uneori trebuie să alegem între cazuri, ale căror condiții le vor permite să trăiască și ale căror cazuri nu. Am ajuns într-un stadiu în care trebuie să alegem care dintre copii vor trăi.”

Dacă femeile și nou-născuții lor supraviețuiesc sarcinii și nașterii, trebuie să se întoarcă la condițiile mizerabile din locurile de strămutare. Malnutriția crește vertiginos în rândul celor peste 155.000 de femei însărcinate și care alăptează, precum și al bebelușilor lor. Mamele nu pot avea acces la alimente suficiente și la apă curată pentru a produce lapte pentru bebelușii lor, iar dacă formula este disponibilă și accesibilă, găsirea apei sigure pentru a o fierbe și a o amesteca cu ea este imposibilă pentru multe dintre ele. Șapte din 10 locuitori din Gaza consumă fie apă sărată, fie apă contaminată.