Situație de forță majoră în plantațiile viticole

Oficiul Național al Viei și Vinului bate alarma. Potrivit reprezentanților organizației, în majoritatea plantațiilor viticole, din cauza precipitațiilor frecvente, nu este posibil de intrat cu tehnica pentru lucrările de tratare împotriva bolilor și dăunătorilor.

Condițiile climaterice din ultima perioadă sunt prielnice pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor.

ONVV a constatat că vița-de-vie se află în faza fenologică ”Înfloritul” cel puțin până la data de 30 iunie, când se prognozează timp cald și ploios.

Totodată, temperatura aerului, ziua, va varia între +25 +35 grade, iar noaptea – între +17 +22, însă zilele cu sau fără precipitații vor alterna de la 1 la 5.

Ținând cont de gravitatea situației care se înregistrează, ONVV vine cu mai multe recomandări:

  • plivitul lăstarilor verzi cu legatul/palisatul concomitent al acestora și desfrunzitul/copilitul în zona strugurilor – cât de urgent posibil;
  • combaterea buruienilor între/și în rânduri, cu implementarea sistemului de întreținere a solului, cu ½ din rânduri cu înierbare naturală;
  • protejarea viței-de-vie de boli și dăunători înainte și după înflorit – preponderent, cu preparate de acțiune sistemică.

”Dacă nu se va acorda o atenție foarte responsabilă la tema dată – în parcelele viticole mai mari, în anul 2021, am putea rămâne fără struguri. Dacă intrarea tehnicii în plantațiile viticole este imposibilă, atunci trebuie de aplicat tratarea manual. Deoarece este o situație de forță majoră, a venit timpul să apelăm la serviciile elicopterului. Este adevărat că, în Republica Moldova, în prezent, nu mai acordă nimeni astfel de servicii” precizează ONVV.