Sisteme de irigare moderne cu sprijinul Proiectelor IFAD

Irigarea reprezintă un factor esențial în dezvoltarea agriculturii, asigurarea securității alimentare și a sustenabilității în sectorul agricol. Acest lucru a fost sesizat de agricultorii din localitățile Cucoara, Andrușul de Sus și Pelinei din raionul Cahul, care în ultimii ani se confruntă cu seceta, la fel ca și celelalte regiuni ale țării.

În acest context, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă vine în sprijinul fermierilor, oferindu-le granturi pentru implementarea sistemelor de irigare moderne.

Beneficiarii Proiectului spun că participarea în acest proiect le va permite să crească struguri de o calitate înaltă, iar acest lucru le va ajuta ulterior să acceseze mai multe piețe de desfacere, inclusiv cele Europene.

DUMITRU TATIAN, agricultor din satul Cucoara, raionul Cahul: ”Datorită acestui obiect deja putem să plecăm la alt nivel de dezvoltare. Sigur că dorim deja să trecem la a doua etapă, unde să punem irigarea prin plantațiile de vii. Să trecem la alte sisteme, adică, practic, la altă agricultură intensivă, la niște cerințe și niște standarde, practic să spunem Europene.”

ADRIAN TUDOSU, agricultor din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul: ”Ne-am unit împreună și am mers înainte să obținem proiectul, pentru a obține apa, pentru irigare. Avem idee de a face mai departe, iarăși, un proiect spre IFAD, de a forma, iarăși, acești nouă agricultori să tragem apa spre vie, să irigăm viile, să avem o calitate la poamă mai bună și să putem vinde mai ușor spre Europa, să avem rezultate.”

OLEG MATCAȘ, agricultor din satul Pelinei, raionul Cahul:  ”Suntem mulțumiți, pentru că am așteptat  și am lucrat pe diferite clime și secetă și, iată, că azi am ajuns la această zi, care noi am încercat de acum pomparea de trei, patru zile și am văzut rezultate foarte pozitive.”

La rândul său, primarii localităților, unde se implementează proiectele de irigare menționează că dezvoltarea infrastructurii rurale va contribui la crearea unor condiții mai atractive pentru localnici, în special pentru tineri.

 TATIANA DENISENCO, primarul satului Cucoara, raionul Cahul: ”Deja al cincilea an consecutiv, practic toate culturile din zona noastră sunt afectate de secetă și de aceea, au decis un grup de patru agricultori să-și unească forțele și să depună împreună un proiect la IFAD. Sunt sigură că odată cu instalarea a sistemelor de irigare acești agricultori vor obține o roadă mult mai bună și mult mai competitivă pe piață decât până acum.”

SORIN CIOBANU, primarul satului Andrușul de Sus, raionul Cahul: ”Noi prin acest proiect rezolvăm două întrebări. Acest lac, care s-a surpat barajul și respectiv, prin acest proiect rezolvăm întrebarea cu barajul, care este o cale de acces către alte plantații a agricultorilor și excavăm iazul propriu-zis, pentru irigare.”

TUDOR LUCA, primarul satului Pelinei, raionul Cahul: ”Scopul ar fi ca tineretul să rămână în sat, să aibă locuri de muncă, să aibă niște salarii decente, să poată să-și mențină familiile, copiii în localitate. Din această cauză, noi cumva trebuie să tindem să le facem aceste condiții. Prin programul IFAD noi cred că am reușit.”

Directorul Unității de Implementare a proiectelor IFAD, Iurie Ușurelu a declarat că proiectele de irigare a fondului pot oferi agricultorilor finanțare de până la 300 de mii de dolari, suma care le va acoperi o parte impunătoare al proiectului.

IURIE UȘURELU, directorul Unității de Implementare a proiectelor IFAD:  ”În proiectele de irigare, IFAD-ul vine cu componenta de dezvoltare a infrastructurii, care presupune o asistență financiară nerambursabilă până la 300 de mii de dolari. Pentru a beneficia de această asistență, pentru noi este mult prea important ca asistența să fie dusă la cât mai mulți producători, de aceea una din solicitările de bază este crearea acelor grupe de producători, împreună cu Asociațiile, administrațiile publice locale și per total, făcând aceste sisteme de irigare, ele ușor tranzitează spre dezvoltarea cooperativelor de întreprinzător, Asociațiile de producători agricoli și anume Asociații bazate pe produs concret.”

Pentru a beneficia de granturi, fermierii trebuie să urmeze câțiva pași simpli.

IURIE UȘURELU, directorul Unității de Implementare a proiectelor IFAD:  ”În primul rând, primul pas este ca să se creeze acel focar, acel grup de producători, care într-adevăr au nevoie de sistemul de irigare și doi, care sunt gata să finanțeze. Numai că vorbim de finanțare de minium zece procente din viitorul cost. De aceea, primul pas după formarea grupului de inițiativă este calcularea preventivă a costului infrastructurii. S-a calculat costul preventiv a infrastructurii, se creează o schiță de proiect. Cu schița de proiect, cu documentele confirmative, că grupul de producători este creat, cu confirmarea primăriei, că ei participă, pentru că infrastructura ulterior se va transmite la primărie, confirmarea primăriei că ei vor participa la această infrastructură, se depun documentele în cadrul oficiului IFAD.”

În acest context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a remarcat faptul că Executivul contribuie financiar la dezvoltarea unor asemenea proiecte, însă fără sprijinul Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă acest lucru ar fi mai anevoios.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:  ”Programele IFAD sunt extrem de benefice, mai ales că noi vorbim despre micro producători agricoli, cei pe care și se bazează dezvoltarea satelor. Noi înțelegem că datorită schimbărilor climatice, dar dincolo de orice, sudul Republicii Moldova întotdeauna a fost afectat masiv de secetă sau de condiții precare meteorologice și din acest considerent este evident, fără irigare agricultură nu poate fi.”

 Potrivit reprezentanților Unității de Implementare a proiectelor al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, în ultimii 23 de ani, pe teritoriul țării noastre, au fost construite aproximativ 40 de sisteme de irigare. Până la finele anului 2023 urmează să fie date în exploatare încă nouă proiecte de infrastructură, la etapa actuală patru dintre ele fiind în curs de dezvoltare.

Pentru mai multe detalii privind GRANT-urile destinate finanțării proiectelor de infrastructură apelați specialiștii UCIP IFAD (022) 223075 sau accesați www.ucipifad.md, rubrica Servicii/GRANTURI.