Sistem fotovoltaic de 2,2 milioane de lei, într-o gospodărie apicolă

Pentru a economisi resursele, dar și bani pentru achitarea facturilor pentru energia electrică, o cooperativă apicolă din raionul Orhei a investit peste 2,2 milioane de lei într-un sistem fotovoltaic, în total 364 de panouri solare.

Ștefan Sandic, apicultor, administrator de Cooperativă, r. Orhei”: ”Energia electrică este foarte scumpă, iar fabrica noastră consumă foarte multă electricitate. Investițiile la tarifele actuale se răscumpără în maximum doi ani de zile. Facturile care ne veneau iarna erau de aproximativ 50 mii de lei, iar acum  Premier Energy ne este dator.”

Agentul economic este beneficiar al programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. 

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Contribuția statului a fost una considerabilă, pentru că vorbim despre o cooperativă, iar cum prevede statutul unei cooperative, el a fost subvenționat cu 75 la sută. În orice domeniu al agriculturii din Republica Moldova, dacă se creează o cooperativă, poate beneficia de 75 la sută de investiții. Avem la Guvern multe instrumente eficiente, ca Livada Moldovei, unde agricultorii pot beneficia de contracte foarte bune, avem IFAD-ul pentru micii și micro producătorii. Chiar dacă în anul 2022, s-a majorat dobânda la credit, Ministerul Agriculturii, pentru toate creditele care au fost date prin Livada Moldovei, sau IFAD, a avut o reducere de 8,5%.”

John Riordan șef adjunct al Misiunii USAID: ”USAID analizează situația în care se află Moldova de mai mult timp și înțelege situația precară în care se află fermierii din Moldova, iar prin intermediul acestui grant, reușim ca apicultorii să nu se focuseze pe plata facturilor, dar pe maximalizarea eficienței.

Prin intermediul programului de finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice, cooperativa a beneficiat de un împrumut de la ADMA în valoare de peste 843 de mii de de lei și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului de 200 de mii de lei, plus asigurarea echipamentului în valoare de peste 48.000 de lei.

Antreprenorul a instalat un sistem de panouri solare cu o capacitate de 164 kW. Această investiție va genera aproximativ 240.000 kWh anual, reducând consumul de energie electrică al centrului apicol cu aproximativ 65%, scăzând costurile pentru utilități și contribuind la creșterea competitivității la prețul produsului final.