Sindicatele cer Parlamentului majorarea salariilor

Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP” a expediat în adresa președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, mai multe cerințe care vizează necesitatea majorării salariilor în sectorul bugetar, îmbunătățirea Legii nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare, modificarea unor articole din Codul muncii.

Într-o adresare semnată de Vlad Canțîr, președinte al Federației „SINDASP”, se arată că, creșterile exorbitante la tarife și prețuri, care au creat o disproporționalitate evidentă între veniturile actuale și cheltuielile strict necesare, au efecte economico-sociale negative pentru o parte însemnată a salariaților, membrilor de sindicat, din cadrul autorităților/instituțiilor publice centrale și locale. “Îngrijorările acestor categorii de angajați din sectorul bugetar din cauza devalorizării mult prea drastice a salariilor, sunt eminente și de neadmis”, comunică sindicaliștii.

Prin urmare, tratând cu considerare rolul de intervenție a statului de atenuarea situației create, în vederea menținerii capacității de cumpărare a salariilor din sectorul bugetar, Federația „SINDASP” consideră de actualitate majorarea salariilor în sectorul bugetar.

Cerințele Federației „SINDASP” adresate Parlamentului Republicii Moldova includ:

  • Majorarea valorii de referință pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar, acesta fiind egalat cu salariul minim garantat, stabilit în sectorul real;
  • Stabilirea unei ierarhizări corecte a funcțiilor atât pe intern, cât și comparativ cu funcțiile din alte grupuri ocupaționale similare;
  • A prevedea o diferență rezonabilă între clasele de salarizare, în scopul asigurării echității sociale cu privire la tratamentul egal și a remunerării egale pentru muncă de valoare egală;
  • Motivarea echitabilă a angajaților prin stabilirea treptelor de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă;
  • Majorarea claselor de salarizare pentru personalul din instituțiile penitenciare;
  • Stabilirea duratei minime a concediului de odihnă anual în cuantum de 35 de zile calendaristice;
  • Personalizarea anuală a unei cote de 30-40 la sută din prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitată la fondul asigurării obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu, pe contul individual al plătitorului de primă.

Textul integral al cerințelor înaintate de către Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP”, poate fi accesat aici.

La data de 4 noiembrie curent, Federația „SINDASP” a prezentat Ministerului Finanțelor propuneri de modificare a Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Ulterior, din perspectiva examinării și aprobării proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2022, la data de 16 noiembrie, sindicaliștii au înaintat un șir de propuneri către Guvernul Republicii Moldova, care pot fi accesate aici.