Evenimentul dedicat rolului femeilor în silvicultură, subliniind importanța pădurilor pentru economia și mediul Moldovei. Participanții au discutat despre oportunitățile actuale din sector, accentuând necesitatea de a adopta practici moderne și de a recunoaște contribuțiile esențiale ale femeilor în acest domeniu vital.
Svetlana Andrieș, reprezentant adjunct de țară la ONU Femei Moldova, a subliniat importanța pădurilor pentru economia și mediul țării.
SVETLANA ANDRIEȘ, reprezentant adjunct de țară la ONU Femei Moldova: ,,În Moldova pădurile sunt vitale pentru economia noastră, pentru bunăstarea mediului precum și pe calea noastră de aderare la Uniunea Europeană. Acestea nu doar ne oferă adăpost pentru 80 la sută din diversitatea biologică a țării, creează locuri de muncă, protejează împotriva furtunilor, inundațiilor și fac parte din identitatea națiunii. Aceste păduri au impact economic ridicat pentru agricultură, apă, turism multe alte sectoare.”
De asemenea, ea a subliniat contribuția esențială a femeilor în lanțurile valorice forestiere și agro-forestiere.
SVETLANA ANDRIEȘ, reprezentant adjunct de țară la ONU Femei Moldova: ,, Femeile aduc contribuții specifice la lanțurile valorice forestiere și agro-forestier și multe țări constituie o parte importantă pentru veniturile lor, și respectiv pentru bunăstarea, securitatea familiilor șl a comunităților. Cu toate aceste rolurile femeilor în lanțurile valorice tind să fie încă reduse, de asemenea constatăm încă date dezagregate limitate din perspectiva de gen.”
Victoria Covali, director al „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a evidențiat oportunitățile actuale pentru sectorul silvic din Moldova.
VICTORIA COVALI, director, „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”: ,,Noi doamnele, din silvicultura Republicii Moldova avem foarte multe oportunități datorită faptului că politic suntem la o răscruce. Suntem într-un moment foarte important când putem să renunțăm la vechiul clișeu în special care a fost cumva inclusiv și ramura a fost ancorată în aceste tradiții și clișee vechi, putem aborda deja practici noi europene.”
Totodată, ea a subliniat existența unor femei foarte bine pregătite în domeniul silviculturii, care dețin competențe avansate în cercetare și inovație. Acestea contribuie la transformarea sectorului și la îmbunătățirea practicilor de gestionare a pădurilor.
VICTORIA COVALI, director, „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”: ,,Avem doamne foarte bine pregătite, avem ingineri silvici pregătiți, avem persoane care au succese în cercetare și în inovație, avem doctori în științe, doctori habilitați pe toate domeniile.
Acest eveniment a fost o platformă importantă pentru promovarea unei schimbări pozitive în silvicultura din Moldova, evidențiind competențele și realizările femeilor din sector.