Siguranța alimentară – moft sau obligație?

Siguranța alimentară reprezintă un aspect crucial în viața noastră de zi cu zi. Indiferent dacă suntem conștienți sau nu, calitatea și siguranța alimentelor pe care le consumăm au un impact direct asupra sănătății noastre și a celor dragi.

Pentru prospețimea și varietatea produselor, supermarketul este cea mai bună opțiune, spun oamenii, întrucât alimentele sunt verificate.

,,De la supermarket. Numai în sezonul de vară, două luni – iulie și august mai cumpăr de la piața, în rest de la market. E mai ieftin.”

,,De la magazin. Acolo pot să aleg ceea ce îmi place și să văd mai bine.”

,,Cumpărăm și de la magazin, și de la piață, dar mai des de la magazin. Producția e mai controlată și ai mai multă încredere.”

Chiar și așa, în pofida varietății de produse, cetățenii afirmă că, sunt destul de reticenți și deseori sunt nevoiți să economisească.

,,Când vine vorba de cumpărături întotdeauna economisesc. Nu îmi iau în exces pentru a nu le arunca, întrucât fiecare produs costă bani.”

,,Economisim. La banane, lămâie, trebuie și la harbuz, la pepene galben.”

,,S-a scumpit totul foarte mult. Fructele și legumele sunt foarte scumpe. Iarna e mai ieftin să trăiești și asta e o surpriză. Atunci poți să cumperi un kilogram de mere și să le mănânci vreo trei zile, cu 10-12 lei. Acum cumperi caise cu 40 de lei. Sunt foarte scumpe.”

Totuși, în această perioadă riscurile sunt majore: ușor se poate ajunge la o intoxicație, de aceea oamenii încearcă să fie cât mai atenți când doresc să achiziționeze anumite produse alimentare, utilizând mai apoi tot felul de metode pentru a le menține calitatea.

,,Le controlăm și le cunoaștem ca fiind produsele noastre autohtone, chiar și din magazin le cumpărăm. Vorbind de pepenii verzi, mă uit la proveniența lor și de unde sunt aduși. La asta sunt foarte atentă și controlez bine atunci când expiră. Am o metodă a mea pentru a menține calitatea produselor. Când cumpăr ceapă sau cartofi îi pun într-o săculeț de hârtie și apoi în celofan. Se păstrează mai bine. Dacă pun numai în hârtie ele transpiră și se usucă mai repede.”

,,Neplăceri au fost cu pepenii verzi, în anii precedenți. Acum nu îi procur decât atunci când sunt vânzări în masă. Atunci am de unde alege și optez pentru cel care mi-se pare că are mai puține toxine. Când procur acel pepene verde, chiar rog să îmi de-a să văd cum este în interior. Se taie un cubuleț și eu îl văd. Astfel, îmi dau seama dacă are stimulator de creștere, adică după structura lui interioară. Anume aleg fructele care sunt coapte. Atunci când un fruct este matur, are și valoare.”

,,Am avut și experiențe nu atât de bune. Am cumpărat un harbuz frumos, voiam să servesc nepoțelele. Când am venit acasă nu avea nici un gust.”

Consumatorii sunt îndemnați să se informeze și să ia măsurile de precauție necesare pentru a se asigura că produsele pe care le achiziționează sunt sigure și sănătoase.

Este important să se verifice proveniența, data expirării și să se urmărească respectarea regulilor de siguranță alimentară.