Și scumpirea carburanților ține de politică

Reprezentanții Consiliului Concurenței au fost audiați de către deputații din Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe referitor la prețurile la carburanți.

Deși informațiile de la audiențe trebuiau să fie ținute în secret, vicepreședintele parlamentului Alexandru Slusari a refuzat să semneze că nu va divulga date din raportul Comisiei, apoi, a făcut mai multe declarații pe rețelele de socializare.

„În 2020, când cotațiile la țiței au căzut abrupt, consumatorii din Republica Moldova au beneficiat puțin de această conjunctură și prețurile la carburanți, la noi, nu s-au micșorat substanțial.

Mai apoi, au urmat cinci majorări de prețuri într-o perioadă de trei luni, cu sume exorbitante, chiar dacă, în ultima lună, cotațiile petrolului s-au diminuat semnificativ.

Citind raportul Consiliului Concurenței, înțelegi cum au acționat concertat câteva companii petroliere în cel puțin ultimii doi ani și că schimbările de prețuri la benzină și motorină au depins nu atât de situația pe piața petrolieră, cât de poftele petroliștilor și influența factorului politic.”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

De la începutul anului, prețul carburanților a crescut de șase ori. Recent, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege, potrivit căruia plafonarea prețurilor la carburanți să fie efectuată în baza unei metodologii elaborate și aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.