Și-au unit forțele pentru dezvoltarea agriculturii

Despre beneficiile asocierii agricultorilor s-a vorbit mult, însă puțini au acționat. Totuși, sunt și exemple de succes. Vorbim despre Denis Cojocaru și Andrei Adam, care la început aveau câte o seră. Pentru a-și dezvolta afacerile, și-au unit forțele. Cu pași mici au făcut investiții, iar cu ajutorul subvențiilor de la stat, a împrumuturilor și a proiectelor internaționale, au creat încă patru.

„Și eu și Andrei am avut câte o seră mică și ne plăcea să lucrăm să creștem material săditor și am decis să încercăm ceva mai mare cu suprafață mai mare și să fie ca un business.”

Denis Cojocaru, agricultor, Nisporeni

„Am beneficiat de IFAD-5 la momentul actual care era 400.000 credit, plus 120.000 grant, după care și investițiile proprii, și eu și Andrei am contribuit cu sume de bani. Am început cu două sere după care peste trei ani ne-am extins am luat un împrumut și am mai făcut încă patru sere.”

Denis Cojocaru, agricultor, Nisporeni

Potrivit agricultorilor, subvenționarea este binevenită, doar că banii se vor întoarce abia după investirea propriilor resurse financiare.

„Subvențiile de la stat trebuie mai întâi să investești și după statul îți returnează o anumită parte de bani. Noi la moment suntem în plan de realizare a unui sistem de căldură, sperăm că până în toamnă o să putem lua un credit și vom putea pune sistemă de căldură.”

Andrei Adam, agricultor, r. Nisporeni

La sfârșit de primăvară, în seră cresc de toate- flori, roșii sau castraveți.

„Avem în seră plantate pentru a produce legume. Acesta este pentru a fi realizat la noi pe piața locală la consumatori. O mare parte de aici îi vom transplant în câmp deschis.”

Denis Cojocaru, agricultor Nisporeni

„În sera dată cultivăm tomate hibridul este Sandoline și pe margine vânătă. Roșiile acum trebuie copilite și palisate, adică învârtite așa după ață. Planta de roșie se conduce doar pe central, puii îi înlăturăm ca să fie roada mai frumoasă și mai bogată pe central.”

Andrei Adam, agricultor r. Nisporeni

Deși vremea le-a dat bătăi de cap, iar roada nu a crescut conform așteptărilor, fermierii sunt optimiști.

„Sunteți mulțumiți de cum crește planta la etapa actuală?

Este binișor, dar din cauza condițiilor meteo anul acesta va fi și un pic mai târziu și planta de la început nu s-a dezvoltat cum trebuie, dar acum a început să se dezvolte și sperăm să fie bine.”

Andrei Adam, agricultor, r. Nisporeni

„Aici cultivăm castraveți, dar din cauza temperaturilor foarte scăzute din această primăvară, castraveții nu s-au dezvoltat cum trebuie, respectiv roada în acest an va fi rea.”

Andrei Adam agricultor, r. Nisporeni

Încălzirea serii i-ar putea permite cultivarea diferitelor culturi pe tot parcursul anului. Acest lucru ar face posibil obținerea a până la trei recolte pe an și creșterea unei varietăți mari de culturi.

„La noi nu e rentabil pentru că iernile sunt friguroase și cheltuielile trebuie să acopere prețul. Trebuie să vinzi la un preț enorm ca să ieși în profit.”

Cojocaru Denis, agricultor Nisporeni

„Încălzirea este rentabilă, însă nu avem un sistem de încălzire competent. Noi am transplantat în sere mult mai târziu, la mijlocul lui aprilie, din motivul că anul trecut am pus mai devreme și două seri au fost afectate, a înghețat tot răsadul și în acest an am transplantat mai târziu. Da, un sistem de căldură e mai rentabil că ieși mai devreme cu recolta și atunci când prețul este mai mare. Pe viitor deja când ieșim prețul scade și atunci ieșim până la urmă cu munca.”

Denis Cojocaru, agricultor Nisporeni

Cei doi antreprenori nu au de gând să plece peste hotare, așa cum mulți o fac. Sunt hotărâți să-și creeze un viitor acasă, alături de familie și să contribuie la crearea locurilor de muncă, la dezvoltarea agriculturii și a economiei per ansamblu.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.