Sfaturi utile privind gătitul în aer liber. ANSA vine cu recomandări

Gătitul în aer liber la temperaturi calde de primăvară și vară oferă situația ideală pentru multiplicarea agenților patogeni și provoacă riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare. În aer liber, bucătarii trebuie să ia o atitudine deosebită la pregătirea și depozitarea alimentelor pentru a fi preparate în special la grătar:

• Înainte de a încinge grătarul, asigurați-vă că toate instrumentele de gătit și suprafețele pe care se vor pune alimentele sunt curate și au fost igienizate cu săpun și apă fierbinte, apoi uscate bine.

• Asigurați-vă cu un set de ustensile pentru produse crude și cu un alt set pentru alimente gătite. Folosind doar un set de ustensile este garantat că veți transfera agenți patogeni din produsele crude la alimentele gătite.

• Decongelați bine toate alimentele congelate înainte de a le găti sau, cel puțin, verificați dacă sunt proaspăt preparate.

• Transportarea alimentelor în pungi răcite și păstrarea la rece până când este timpul să mănânci va încetini creșterea agenților patogeni.

• Nu așezați și nu pregătiți carnea crudă lângă carnea gătită sau parțial gătită, sau alte alimente gata de consumat.

• Folosiți un termometru pentru carne pentru a verifica nivelului de pregătire a produselor din carne. Dacă nu ai unul, fii atent la preparatele din carne, pentru a vă asigura că sucul din carne este limpede cu ajutorul unui ustensil ascuțit, iar tempratura este destul de înaltă pentru ca aceste bucate sa fie preparate în sigurantă.

• Întoarceți mâncarea în mod regulat, astfel încât să se gătească uniform.

• Dacă vă așteptați la mulți oaspeți, luați în considerare prepararea alimentelor într-un cuptor convențional mai întâi, apoi finisați-le la grătar.

• Înainte de a servi bucatele preparate la grătar, asigurați-vă că carnea este pregătită suficient – dacă produsul este carbonizat pe dinafară nu-i sigur că va fi suficient de pregătit pe interior.

• Păstrați carnea (semifabricatele din carne) crudă și gătită separat pe grătar.

• Nu folosiți aceeași veselă pentru a transporta alimente crude și alimente gătite.

• Este în regulă să lași carnea gătită, pentru o scurtă perioadă de timp, acoperită pe un colț de grătar sau pe o farfurie pentru a fi consumată mai tîrziu, dar asigurați-vă că este protejată de insecte și alți factori nedoriți.

ANSA recomandă să consumați produse alimentare cu responsabilitate și să respectați cerințele de igienă și siguranța la etapa gătirii lor.