Sfântul Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, este sărbătorit astăzi de creștinii ortodocși
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, este sărbătorit astăzi, pe stil vechi, de creștinii ortodocși. Acesta mai este numit în popor și Pintilie Călătorul. Se mai spune că din această zi, vara începe treptat să cedeze locul toamnei.
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu și era originar din cetatea Nicomidiei. Acesta a finalizat Școala de Medicină, iar mai apoi, remarcându-se prin înțelepciune, a fost ales de împărat drept medic al său.
Mai târziu, pentru credința sa, Pantelimon a fost decapitat de către medici păgâni. Legenda spune că din rănile mucenicului curgea sânge și lapte, iar măslinul de care fusese legat, a dat roade nemaivăzute. Aruncat în flăcări, corpul său a rămas intact. Sfântul Pantelimon este considerat protectorul medicilor, tămăduitorul și ocrotitorul ostașilor. În această zi, medicii își culeg ierburile de leac.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse în mai multe țări, iar capul lui este păstrat la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.