Sfântul Nicolae – sărbătoare mare pentru creștini

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Ziua Sfântului Nicolae. Este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii, după care încep pregătirile intense pentru sărbătoarea de Crăciun. 

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai vârstnici sfinți ai creștinătății și se bucură de o cinstire deosebită, este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor  nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Cum onorează această sărbătoare moldovenii, a aflat echipa AGRO TV.

”Noi sărbătorim, pentru că avem copii. Evident, am pus copiilor sub pernă cadouri specifice Anului Nou, mandarine, biscuiți, bomboane colorate. În fiecare an așa sărbătorim. Copii cred în Sfântul Nicolae, așteaptă cadouri. Eu din copilărie marchez această sărbătoare, așa am fost deprinsă de părinți și transmit această tradiție și copiilor mei. Părinții ne bucurau, acum noi bucurăm copilașii noștri.”

”Noi sărbătorim această sărbătoare, îndeosebi în cadrul familiei, dar acum suntem studenți, suntem la Chișinău și numai este acea magie acestei sărbători.”

 ”Auzind de le prieteni că este o sărbătoare foarte frumoasă, și copiii auzind de la prietenii lor că, le apare ceva peste noapte în ghetuțe anume la această sărbătoare, am implementat și noi în familia noastră această sărbătoare frumoasă și cu toate că copiii mei sunt deja mari, foarte mari, căsătoriți, dar da, la moment le punem ceva în ghetuțe.”

Sfântul Nicolae este un simbol al valorilor morale ale creștinătății, fiind un model de bunătate, milostenie și generozitate.

În această zi, Bisericile sunt pline, unde creștinii se roagă pentru sănătatea și bunăstarea celor dragi.

Preotul Alexei, Biserica Sfântul Kneazi Aleksandr Nevskii: ”Pe sfântul Nikolaos, îl sărbătorim cu deosebită plăcere și dorință. Îl așteaptă nu doar cei maturi, dar și copiii, deoarece știm tradițiile care se fac pentru copilași care sunt hărnicuți, ascultători și e binevenită această sărbătoare în orice familie. Sfântul Nicolae a ajutat nu doar cât a fost în viață, dar ajută, a ajutat și va ajuta până la sfârșitul vieții fiecărui creștin care îl cheamă în ajutor.”

În această zi, pentru cei care țin post este dezlegare la pește.

Potrivit statisticii, prenumele Nicolae, care provine din limba greacă şi înseamnă ”victorie oamenilor” este purtat în ţara noastră de aproximativ 63 de mii de bărbați, iar Nicoleta – de peste nouă mii de femei.