Sezonul de export al căpșunilor, unul din cei mai slabi din ultimii ani

Producătorii agricoli din satul Cunicea, unul dintre cele mai mari clustere de creștere a pomușoarelor din nordul Moldovei, consideră rezultatul vânzărilor de căpșuni din acest an „unul dintre cele mai slabe din ultimele trei-patru sezoane”, scrie noi.md.

Pe de o parte, fermierii acestui sat, a cărui afacere cu pomușoare este orientată în principal spre export, nu au redus prea mult aprovizionarea externă: de la 800-900 de tone, în anii cei mai productivi, la 700 de tone în acest an.

Dar, pe de altă parte, ponderea principală a căpșunilor din cultura 2022 pentru export a fost vândută la un preț de 20-25 lei/kg. În sezoanele precedente, prețul mediu angro la căpșunile din acest sat era de circa 30 lei/kg.

Suprafața plantațiilor de căpșuni pentru recolta din 2022 din Cunicea a fost redusă semnificativ, de la aproximativ 130 ha la puțin peste 80 ha. Datorită creșterii costului resurselor și, ca urmare, scăderii nivelului agrotehnologic, a apărut o diferențiere semnificativă a recoltelor obținute de la fermă la fermă – de la 5 la 20 t/ha.

În general, recolta brută de pomușoare a scăzut comparativ cu anul precedent, iar sezonul vânzărilor la export a fost, de asemenea, redus – la mai puțin de trei săptămâni. În același timp, din cauza prețurilor cu ridicata scăzute pentru căpșunile de export trimise pe piețele din Rusia și România, fermierii din satul Cunicea au vândut aproximativ o treime din recoltă pe „piața proaspătă” internă – aceasta este cu 15-20% mai mult decât anul trecut.

Luând în considerare instabilitatea ridicată și scăderea profitabilității afacerii cu pomușoare în ultimii ani, fermierii din satul Cunicea prevăd o reducere a plantațiilor de căpșuni și în 2023.