SEZONUL CIUPERCILOR A ÎNCEPUT

Ciupercile cresc după ploaie, lucru știut de toată lumea. Și dacă în ultima vreme nu am dus lipsa precipitațiilor, este cel mai potrivit moment pentru a le strânge.

”Astăzi am ieșit la aer curat, mai fac câte-o respirație și pădurea îmi dăruiește darurile ei. Am strâns niște champignons, abia am venit, nu am mult timp.  Toată lumea știe că ciuperca crește noaptea. Dimineața tare când ai venit, la 6-7, atunci ciuperca este, dar și-n timpul zilei mai crește. Este acum timpul favorabil pentru că acum au fost ploi, toată vara n-am avut ploi, ciupercile n-au crescut și acum e bine pentru ciuperci,”  spune Claudia Botnaru, pensionară

Dna Claudia Botnaru nu ratează nici un prilej de a merge la cules ciuperci, mai ales că este o bună cunoscătoare a lor.

”Fiecare om care se pornește după ciuperci, trebuie oleacă să aibă cunoștințe. Este literatură, este internet. Ciuperca cel mai mulți o culeg după miros, ea trebuie să aibă mirosul de ciupercă. Acum toamna nu prea am văzut ciuperci otrăvitoare. Am strâns ”ficatul de copac” este o ciupercă extraordinar de bună care înlocuiește carnea 100%, poate și mai mult. Au început acum să iasă ”popencile”, dar numai ieri am găsit o parcelă și am strâns câteva,” relatează dna Claudia Botnaru

Odată ce ați intrat în pădure, o să rămâneți surprinși de varietatea sporiferelor. Dar, fiți precauți atunci când le alegeți.

”Eu am crescut la țară și la țară mergeam în câmp la lucru și când ne întorceam înapoi ne duceam cu părinții, cu buneii și mergeam prin pădure și ei îmi arătau, această ciupercă e comestibilă, aceasta nu este comestibilă, de acestea să vă feriți, acestea sunt foarte bune. Eu le iubesc foarte mult, în orice gastronomie: și prăjite, și în sos, și marinate, ciuperca e bună oricum,”  ne povestește dna Botnaru Claudia

Ciupercarii cu experiență nu se duc la pădure fără un echipament corespunzător.

”Fiecare om care merge la ciuperci, neapărat trebuie să aibă un cuțit și s-o taie să rămână rădăcina în pământ, în așa mod ea se înmulțește. Vii mâine, poimâine, crește alta, dar dacă sunt barbari care le aruncă, asta nu este un respect față de natură. Chiar dacă nimerește o ciupercă otrăvitoare în cratița cu ciuperci comestibile, ea se simte după miros. Are un miros iute, trebuie să știi că ea nu e bună acolo. Alții mai pun ceapă, dar nu știu eu,” , ne povestește eroina reportajului Claudia Botnaru

Culesul ciupercilor poate fi distractiv, mai ales dacă decideți să porniți în grupuri mai mari.

” Asta este o ciupercă comestibilă care nu are necesitatea de a o fierbe. Când găsiți ciuperca aceasta, ea trebuie să fie toată albă. Ca să vedeți dacă e bună, o tăiați în jumătate să vedeți că toată masa asta trebuie să fie toată albă. Atunci ciuperca e foarte bună. O spălați de gunoi, o curățiți, o puneți pe tigaie cu ceapă și usturoi și e cea mai bună ciupercă. Nu vă trebuie nici jumări de porc, nici nimic, acestea-s cele mai bune și folositoare ciuperci,” ne povestește pensionara Claudia Botnaru din satul Rîșcov, r. Criuleni

Ciupercile pot fi gătite în nenumărate feluri. Unele sunt de-a dreptul delicioase şi pot câştiga un loc special în meniul dumneavoastră. Doar că trebuie preparate chiar în ziua când le-ați cules.