Sergiu Grădinaru:”Ne dorim prețuri accesibile pentru consumatori”

Majoritatea procesatorilor de carne sunt în prag de faliment și nu vor putea asigura cererea de produse de carne pe piața Republicii Moldova fără importul materiei prime. În acest context, Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova face apel către autorități pentru a scuti până la finele anului 2022 importul de carne de porc congelată și de pasăre de taxele vamale (20% + 200 euro/tona, dar nu mai mult de 25% din suma totală a mărfii), scrie agroexpert.md.

Membrii patronatului sunt convinși că în condițiile scăderii dramatice a puterii de cumpărare a populației Moldovei, această măsură temporară va permite: menținerea unui echilibru al prețurilor la produsele de carne, păstrarea locurilor de muncă a persoanelor din această industrie și în final asigurarea plăților fiscale în bugetul țării din vânzarea produselor de carne finite cu valoare adăugată înaltă.

Președintele Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova, Sergiu Grădinaru, susține că această dependența critică de importul cărnii de porc s-a format în acest an din cauza la mai mulți factori negativi.

În primul rând, s-a redus drastic numărul de capete în fermele din Moldova, astfel potențialul autohton al industriei Prelucrătoare de Carne s-a diminuat semnificativ în 2022.O cauză majoră a acestui proces au fost limitările social-economice impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, ce au avut consecințe simțitoare cum ar fi scăderea puterii de cumpărare și cererea micșorată pentru toate produsele din carne de porc – de la cele mai costisitoare produse solicitate de restaurante și până la cele mai ieftine produse căutate pentru picnicuri. A doua lovitură grea pentru sectorul zootehnic din Moldova a fost scumpirea fără precedent a furajelor și resurselor energetice, fapt ce a provocat la finele anului 2021 și începutul 2022 reducerea numărului de porcine în fermele industriale cu 10-12%. Și marea problemă este că în creșterea porcilor, în procesul de producție biologică, există un ciclu lung pe care nu îl poți reduce mai repede decât la 5-6 luni.

Este de remarcat faptul că pe durata ultimilor 5 ani, producția cărnii de porc în Republica Moldova a oscilat de la 63 mii de tone (în 2020) la 73 mii tone (în 2017). Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de carne de porc ajungea în stare proaspătă pe piața locală, iar  întreprinderile de creștere a porcilor nu au reușit să satisfacă toată cererea de carne pentru întreprinderile de prelucrare, deficitul de porc fiind echilibrat datorită cantității de carne refrigerată, importată în perioada indicată de la 5 mii tone (în 2020) la 9 mii tone (în 2018). De ce s-a ajuns la o așa situație ? Pentru că importul cărnii de porc era stabil, de o calitate bună și relativ la un preț mai mic decât cea autohtonă.

În plus, importatorii ofereau procesatorilor materia primă conform unui grafic bine stabilit și respectat în totalitate pe categoriile specificate (muşchi de porc de pe spate, jambon etc) și în cantitățile necesare. În acest sens, livrările materiei prime importate nu au alternativă, spre regretul nostru. Situația este agravată și de faptul că, în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pe durata ultimilor ani, cota anuală pentru furnizarea fără taxe a cărnii de porc din Uniunea Europeană  a reprezentat 5,5 mii de tone. De obicei, această cotă se păstra până la început de toamnă, fiind ca o ”pernă de siguranță ” și având o funcție de a atenua fluctuațiile de preț la materiile prime și produsele de carne din Republica Moldova. Însă în 2022, din păcate, la 1 februarie, importatorii moldoveni au utilizat pe deplin cota anuală pentru furnizarea fără taxe a cărnii de porc din Uniunea Europeană. Ba mai mult, și la carnea de pui, o alternativă bugetară a cărnii de porc, cota anuală de import fără taxe este epuizată. Cu alte cuvinte, industria procesatoare a rămas de la începutul anului fără ”perna de siguranță.

În aceste condiții dureroase, producătorii de carne imediat cum simt că procesatorii rămân fără materia primă de import, majorează prețul cu 25%, ceea ce reprezintă valoarea taxei de import. Așa s-a întâmplat anterior și exact acest lucru se întâmplă și în prezent. Ceea ce nu le convine procesatorilor de carne, de fapt nu le place nici consumatorilor de produse de carne, Ambele categorii au nevoie de o ”insulă  a stabilității” într-o ”mare furioasă” a emoțiilor negative din țara noastră și din regiune.

Din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina, lanțurile logistice se prăbușesc, dar noi anii precedenți importam o cantitate uriașă de carne de pasăre congelată din țara vecină, care în prezent practic nu mai ajunge în Republica Moldova. Astfel apare un ”moment oportun” pentru producătorii locali, care au crescut brusc prețul la materia primă. Să ne opunem acestui fenomen este dificil, dar este necesar. Majorarea cotei de import a cărnii de porc, în urma negocierilor de durată cu Comisia Europeană, tehnic este destul de complicat. Mai rapidă și mai rațională ar fi modalitatea de scutire temporară de taxe vamale a importului de carne de porc și carne de pasăre. Având în vedere majorarea prețurilor la toate produsele atât în Europa, cât și în întreaga lume, cât și penuria provocată, există șanse mici ca aprovizionarea externă cu carne de porc să crească în viitorul apropiat.

În plus, este puțin probabil, în condițiile actuale ca producția locală de carne să crească, ar fi un real succes dacă fermele autohtone vor putea asigura necesarul Moldovei de ”carne proaspătă” de porc. Crescătorii de animale vor simți în curând impactul cauzat de penuria furajelor, din motiv că s-a exportat masiv componentele principale în ultimele 6 luni, dar și din cauza creșterii puternice a prețurilor pentru toată gama de produse agricole utilizate în scopuri furajere.

Un alt factor esențial în această perioadă, în urma războiului din Ucraina, în țara noastră au intrat mii de refugiați, care au nevoie de produse alimentare, astfel a crescut brusc și cererea pentru conservele de carne și alte produse de carne cu o durată lungă de valabilitate. Trebuie să menționăm că apar costuri suplimentare mai mari chiar și la producerea acestei conserve de carne- pentru un borcan de sticlă/tablă, sterilizarea îmbunătățită etc. Din punctul de vedere al costului, producătorii de conserve ( și al salamului/ al cârnaților ”fast food”, fără costuri suplimentare de energie pentru prepararea acestora) oricum au nevoie de o aprovizionare stabilă cu materie primă mai ieftină. Ar fi mai ieftină, dacă s-ar reduce o parte din povara fiscală. Reducerea parțială, nu totală, deja ar fi un ajutor.

Fie și cu materia primă de import, procesatorii de carne dacă își vor continua activitatea, vor asigura păstrarea în funcții a mii de angajați, care sunt plătitori de impozite. În plus, fie că sunt mici, sau mai mari, procesatorii de carne susțin prin activitatea lor dezvoltarea regiunilor din întreaga țară, prin producerea de produse cu valoare adăugată, care este supusă TVA-ului, din păcate o ”taxă de consum” ridicată.

Prin urmare, scutirea temporară de plata imediată a taxelor vamale nu este un ”jaf” irecuperabil din bugetul de stat, ci mai curând o prelungire a ciclului de recepționare a plăților de către ”trezoreria comună” a cetățenilor Republicii Moldova, în baza altor impozite. Din cauza situației actuale, va urma sistarea produselor finite în lanțurile de magazine generată de prețurile mari pentru materia primă sau lipsa acesteia.

Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova reunește 12 întreprinderi, în general, mici și mijlocii, care produc circa 60-70 % din produsele finite de carne și la care sunt angajați în jur de 4mii de persoane.