Serghei Galușca: „M-am simțit mult mai aproape de Uniunea Europeană, primind finanțare pentru afacerea mea prin intermediul Programului Leader”

Octavian Bratosin a discutat luni, 02. 12.2024, în cadrul Emisiunii „Actualitatea la Raport” de la AgroTV Moldova, despre „Antreprenoriatul în agricultură”, susținut prin programul LEADER, implementat în Republica Moldova, cu invitații Cristina Grițcu, director al Grupului de Acțiune Locală „Lunca Bîcului” din raionul Strășeni și  Serghei Galușca, beneficiar al programului, care are o afacere în domeniul vinificației și turismului, rezident GAL „Lunca Bîcului”.

OCTAVIAN BRATOSIN: Cum a venit ideea înființării acestui GAL și cum credeți că acesta contribuie la dezvoltarea rurală în Republica Moldova?

CRISTINA GRIȚCU, director Grupul de Acțiune Locală „Lunca Bîcului”

GAL-ul „Lunca Bîcului” a fost înființat în 2019, la inițiativa unor primari din cele 11 localități-membre și cu suportul celor de la Rețeaua Națională Leader. Inițial s-a lucrat sub o Asociație Obștească, iar ulterior, în anul 2022, ne-am înregistrat oficial conform Legii GAL-urilor și suntem deja la al doilea program de subvenționare Leader. Scopul nostru este de a dezvolta teritoriul nostru GAL. Până acum s-a pus accentul pe domeniul agricol, dar deja datorită Programului Leader avem și afaceri finanțate din domeniul non-agricol, ceea ce dorim să extindem. Din Grupul de Acțiune Locală „Lunca Bîcului” fac parte comunele Gălești, Pănășești, Ghelăuza, orașul Bucovăț și satele Căpriana, Negrești, Recea, Chirianca, Voinova, Zubrești și Tătărești.

SERGHEI GALUȘCA, rezident GAL „Lunca Bîcului”

Noi suntem o mică vinărie, iar una din etapele noastre de dezvoltare, ceea ce urmează să realizăm în scurt timp este crearea unei săli de degustație, respectiv noi am aplicat pentru careva articole de mobilier și pentru bucătărie, frigidere și cuptoare. Acest lucru sperăm să ne permită să lansăm în trei-patru luni acest servciu nou.

 

OCTAVIAN BRATOSIN: Care sunt criteriile de selecție pentru a acest program?

CRISTINA GRIȚCU, director Grupul de Acțiune Locală „Lunca Bîcului”

În primul rând, este măsura la care se aplică. Atunci când este depus un proiect se analizează dacă el se încadrează în măsura corespunzătoare și la indicatorii stabiliți de GAL. Există Comitetul de Selectare care analizează, acordă punctaj și înaintează propunerea către Adunarea Generală, care decide în final dacă proiectul respectiv va fi înaintat către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). AIPA este ultima instanță care decide finanțarea proiectului. Suma minimă acordată a fost de minim 20 mii lei în primul apel-pilot, iar  suma  maximă –  200 mii lei. în cazul când sunt parteneriate dintre societatea civilă și primărie, sumele sunt mai mari, respectiv de la 100 de mii, până la 300 mii lei.

 

OCTAVIAN BRATOSIN: Cât de dificil a fost procesul de aplicare și cum a fost colaborarea cu GAL-ul pe perioada de implementare a acestui proiect?

 

SERGHEI GALUȘCA, rezident GAL „Lunca Bîcului”

Cel mai important lucru pe care l-am câștigat din GAL, eu fiind original din satul Zubrești, dar activez în Ghelăuza ca afacere, deci a fost că eu am reușit să comunic și să fiu aproape de Primărie, de primar, de consiliu și oamenii din sat. Am întâlnit alți agenți economici cu care am discutat să facem careva lucruri împreună. În plus, comparativ cu alte granturi prezente în Republica Moldova, acesta este cel mai ușor de accesat și este unul din cele mai transparente. Noi fiind tineri antreprenori, orice sursă de finanțare este importantă. Deși conform regulilor de finanțare, se achită 50 la sută de GAL și 50 la sută de către aplicant, de obicei, noi antreprenorii, suntem dispuși să plătim mai mult de 50 la sută din valoarea proiectului, numai pentru a putea beneficia de această sursă de finanțare.

OCTAVIAN BRATOSIN: Ce lecții ați învățat după această experiență?

SERGHEI GALUȘCA, rezident GAL „Lunca Bîcului”

M-am simțit mult mai aproape de Uniunea Europeană. Eu am lucrat în Franța și Grecia, am și studiat în Grecia. Deci, când sunt așa proiecte în care primarul este super deschis, în care consilierii sunt super interesați de dezvoltarea localității, oamenii sunt deschiși la minte și cu sufletul bun, te simți atât de bine acasă, și-ți dă curaj să rămâi aici și să te dezvolți. Asta este cel mai important lucru – comunicarea și faptul că suntem o comunitate și ne dorim cu toții același lucru – să ne facem viața mai bună.

 

Puteți viziona emisiunea integral pe site-ul Agro TV Moldova sau pe Youtube.

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber. Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.