Serele hidroponice, tot mai răspândite în Moldova / FOTO

„Nu am avut vreo tangență cu agricultura și nu am crezut vreodată că mă voi implica în acest domeniu”, spune Zinaida Plămădeală, tânăr producător de la Călărași, relatează Agroexpert.md

Recent, a reușit să construiască o seră hidroponică pentru plantarea salatei.

Zinaida Plămădeală, antreprenor: „Administrez o cooperativă de întreprinzător care se ocupă cu creșterea baciferelor. În cadrul cooperativei, am construit o seră hidroponică în care creștem material săditor de căpșun, de acolo a venit ideea de a avea propria fermă verticală de producere a salatei. Aveam în gestiune și un spațiu de 65 metri potrivit pentru această activitate.”

Chiar dacă și-a dorit mereu să crească flori, pandemia a demonstrat că nu va fi o afacere rentabilă. Iată de ce tânăra a decis să planteze salată – un produs care se bucură de cerere pe întreaga perioadă a anului.

Zinaida Plămădeală, antreprenor: „Cu 15 zile în urmă am plantat primele semincioare în sera noastră. Creștem salată de genul: Lollo Rossa, Lollo Bionda, Batavia, avem și câteva rafturi cu micro plante. Producem în 4 nivele, ceea ce înseamnă o productivitate înaltă dacă raportăm la suprafața pe care o o cupă sera. Sera hidroponică are un șir de avantaje, comparativ cu o seră obișnuită: nu ai nevoie de teren agricol, este modernă și simplu de administrat, sunt controlați automatizat factorii care influențează creșterea și dezvoltarea plantei.”

„Suntem în centrul orașului Călărași, pe traseul Chișinău-Ungheni, într-o încăpere în care nu te-ai fi gândit vreodată că ai putea să faci agricultură. Nu am utilizat foarte mult spațiu, dar o să am un randament bun, în plus produsul obținut va fi practic ecologic, nu folosim pesticide, apa este filtrată, influența factorilor din mediul extern este minimă, totul este controlat: temperatura, umiditatea, lumina etc.”

Un mare avantaj al serei hidroponice este numărul mic de angajați implicați. O singură persoană, bine instruită, are capacitatea de a gestiona întreaga activitate a serei de 65 m2.

Înainte de a se implica în activitatea cu sera verticală, Zinaida a studiat piața locală. „Nu pot afirma că avem contracte prestabilite la moment. Ne orientăm către rețelele de magazine de la noi, preponderent din Chișinău, avem și un punct de vânzare la Călărași, facem livrări și de alte produse la moment și le vom combina cu cele crescute în seră”, menționează antreprenoarea.

Zinaida spune că este necesar să deprindem consumatorul să cumpere produs local nu doar din nostalgie, compasiune față de producătorii autohtoni, dar și datorită faptului că este mai bun și mai proaspăt.

Zinaida Plămădeală, antreprenor: „Salata care ajunge la noi din Peru, Olanda etc și trece prin câteva etape de reambalare poate fi ușor înlocuită de cea produsă local. Pe acest aspect vreau să pun accent și să fiu cât mai aproape de consumator. Plantăm zilnic, respectiv vom recolta zilnic și vom oferi marfă proaspătă la un preț competitiv. Planificăm să eficientizăm costurile de producere prin utilizarea energiei regenerabile, vom instala panouri fotovoltaice pentru a avea autonomie energetică.”

Investiția în sera hidroponică a fost posibilă datorită creditului accesat prin intermediul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.

Zinaida Plămădeală, antreprenor: „A fost o experiență nouă pentru ADMA pentru că ei nu au mai creditat astfel de proiecte, dar și o colaborare eficientă pentru noi care ne-am bucurat de o atitudine corectă, proceduri simple, termeni rezonabili de luare a deciziilor și condiții avantajoase, scutire de TVA etc.”

Antreprenorul spune că așteaptă în aproximativ 5 săptămâni prima recoltă de salată care deja își arată primele frunzulițe.