Seră îngropată în pământ: cum să cultivi legume și iarna
Seră îngropata în pământ sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar si iarna, când temperaturile exterioare sunt negative. Construcția nu este una complicata si nici scumpa. Costa circa 300 de euro si o puteți găsi la diferite magazine.
Sera pe care dorim sa v-o prezentam este de tipul Alipii, acesta fiind un cuvânt care in indiana înseamnă chiar “loc călduros”. Din punct de vedere al dimensiunilor sera îngropata are 6 metri lățime si 24 de metri lungime.
Cei care au dezvoltat prototipul acestei sere sunt niște cercetători de la o fundație non-profit care au ca scop dezvoltarea agriculturii sustenabile.
Sera se regăsește la aproximativ un metru jumătate sub pământ. In Romania exista cel puțin un agricultor din Buzău care a încercat aceasta metoda si se declara mulțumit, reușind sa producă si in timpul iernii tomate.
Sera îngropată în pământ: cum funcționează
Cu siguranța, prima întrebare pe buzele cititorilor este cum funcționează aceasta sera subterana. Conform proiectanților ei, lumina solara din timpul zilei încălzește acoperișul rămas la suprafața, care este compus dintr-o folie de plastic.
Aceasta căldura este apoi depozitată în pereții laterali construiți din pământ, iar încăperea cu plantele va beneficia astfel de o temperatura constantă chiar și pe parcursul nopții.
Aveți posibilitatea sa cultivați în miezul iernii roșii, salata, ardei, varză, ceapa verde ori broccoli.
Mod de construcție pentru sera îngropată in pământ
Realizarea unei sere subterane trebuie să înceapă cu dreptul, și anume cu poziționarea acesteia întra-un loc în care soarele este prezent pe tot parcursul zilei. Se vor evita locurile umbroase, deoarece căldura acestei sere se bazează tocmai pe razele solare.
A doua etapa importantă în construcția serei se referă la săparea grapei în care va exista practic sera. Dimensiunile exacte nu sunt unele standard, fiecare fermier putând să stabilească ce spațiu ar avea nevoie, pentru ce producție ar avea nevoie.
Atenție însă la săparea gropii, asigurați-vă ca pereții sunt stabili. Luați-vă toate măsurile de siguranță. În general, săparea se va face cu pereții laterali inclinați, tocmai pentru a asigura stabilitatea serei. În general, adâncimea folosita este de 2,5 metri.
Un alt element important se referă la peretele din nord care trebuie sa fie mai înalt decât peretele orientat către sud. Puteți sa înălțați acest perete chiar cu pământ. Aceasta diferența de înălțime ajuta ca razele solare să lumineze cât mai mult timp acoperișul, pentru captarea căldurii.
Apoi, ne vom ocupa de acoperiș. Acest acoperiș este practic format dintr-o folie de plastic, nu foarte subțire. De asemenea, se poate utiliza și poli-carbonat transparent.
Iar un aspect important este și cel referitor la materialul pe care îl vom pune pe jos, în seră. Aici se recomandă să venim cu un strat de circa 30 cm de pietriș. Apoi, firește vom pune pământul pe care îl vom utiliza la dezvoltarea legumelor.
Un ultim lucru se referă la câteva mici șanțuri pe care le putem realiza în jurul acoperișului. Vom pune apoi tuburi de plastic pentru a crea șanțuri de drenaj, pentru a evita și inundam sera.
Nu în ultimul rând, e bine să căptușim ușa de intrare de la sera, pentru a nu avea pierderi de căldura.
Exemplul unui fermier din Mangalia
Unul dintre agricultorii români care a decis sa-și facă o sera îngropata în pământ este un fermier din Mangalia. Tomatele sale sunt cultivate și în sezonul rece la aproape un metru adâncime în sol.
Acesta cultivă legume pe o suprafața de 6000 de metri pătrați. Conform fermierului, iarna trecuta au fost zero grade în sera îngropata în pământ, iar la suprafața temperatura era de circa – 15 grade Celsius.