Seră cu cupole Do-it-yourself – soluția potrivită pentru iubitorii de idei originale
Seră cu cupolă (un alt nume este cupola geodezică) este o construcție eficientă și, poate, cea mai neobișnuită și rară a celor care folosesc locuitorii de vară în zonele lor.
Această structură are o formă emisferică și constă din elemente triunghiulare care formează un cadru puternic.
Caracteristicile unei astfel de sere nu sunt numai în aspectul inițial, ci și în unele caracteristici funcționale, despre care vom discuta mai jos.
Caracteristici ale Sarei Domului
Una dintre caracteristicile distinctive ale unei sere sferice este capacitatea sa de a menține o temperatură interioară pozitivă mult timp în absența încălzirii auxiliare.
Acest efect se obține datorită faptului că în structura cu cupole aerul care se încălzește în timpul zilei crește, iar noaptea este forțat de masele de aer rece, ca urmare a căldurii scade spre plante. Astfel, apare circulația aerului, datorită căreia în interiorul structurii se formează un microclimat favorabil.
O altă caracteristică a serii este că, având o formă simplificată și o bază largă, acest design este capabil să reziste vânturilor puternice.
Rezistența la vânt a structurii face acest design indispensabil pentru utilizare în stepă și în zonele de coastă.
Avantajele unei sere cu cupole includ:
- capacitate de rulment de înaltă calitate, care se realizează datorită distribuției uniforme a masei structurii. Acest lucru permite structurii să reziste la sarcini mai importante, spre deosebire de alte tipuri de clădiri;
- stabilitatea structurii face posibilă construirea unei sere în zonele predispuse la cutremur;
- suprafața minimă a pereților laterali contribuie la reducerea semnificativă a consumului de materiale de construcție.
Structura sferică prezintă și unele dezavantaje :
- pereții blânzi ai structurii nu permit amplasarea unui număr mare de paturi în interior;
- datorită prezenței multor articulații, structura are nevoie de sigilare și încălzire atentă;
- măsurile pregătitoare legate de calculul materialelor și componentelor sunt însoțite de unele dificultăți, care este cauzată de necesitatea utilizării unor părți dintr-o configurație strict definită.
Materiale pentru cadru
Următoarele opțiuni sunt posibile aici :
- Șipci de lemn . Avantajele acestui material sunt curățenia mediului și instalarea ușoară.
- Metal. Astfel de structuri sunt puternice și durabile, dar sunt susceptibile la coroziune, astfel încât structurile metalice trebuie de asemenea prelucrate.
- Plastic. Material puternic, flexibil și strâns, dar în același timp mai scump și mai puțin rezistent decât metalul.
Piesele din lemn trebuie tratate cu agenți antiseptici, ceea ce va crește durata de viață a materialului și îi va oferi protecție împotriva umidității și insectelor.
În ceea ce privește materialele de acoperire, aceleași opțiuni sunt potrivite ca și în cazul altor tipuri de sere, și anume:
- sticlă;
- folie de plastic;
- policarbonat.
Polietilena nu are proprietățile termoizolante inerente policarbonatului, cu toate acestea, din punct de vedere al transparenței și al ușurinței instalării, nu este inferior acestuia.
Policarbonatul este mai puțin transparent decât sticla, dar păstrează bine căldura, iar asamblarea unei sere de policarbonat sferice (rotunde, cu cupole) nu provoacă dificultăți.
Sticla este transparentă și durabilă, dar are o greutate mare și un cost ridicat.
Activități pregătitoare
Înainte de a continua construcția serii, trebuie să pregătiți un loc pentru construcție. Este de dorit ca acesta să fie un spațiu însorit deschis.
Zona selectată trebuie curățată de obiecte și vegetație în exces, după care trebuie să nivelați cu atenție situl.
Natura acțiunilor ulterioare este determinată de faptul dacă temelia pentru seră va fi construită sau nu. În cazul unei sere cu cupole, construcția unei fundații de fundație nu este o măsură obligatorie datorită ușurinței structurii.
Dar, cu toate acestea, decizia a fost luată în favoarea unui suport mai amănunțit, atunci atât tipul de bandă al fundației, cât și tipul de grămadă pot fi utilizate aici.
La aranjarea fundației benzii, următorul pas pregătitor va fi săparea șanțului, în timp ce atunci când alegeți un model de grămezi, această procedură nu va fi necesară.
Dacă nu este prevăzută fundația, atunci site-ul trebuie acoperit cu un material de protecție nețesut – acest lucru va evita creșterea buruienilor. Apoi, deasupra materialului, așezați un strat de pietriș și nivelați-l bine.
În continuare, trebuie să determinați dimensiunile în conformitate cu care trebuie să realizați un desen. Iată una dintre opțiuni :
- Diametrul cupolei – 4 metri;
- inaltime – 2 metri;
- numărul de triunghiuri echilaterale cu astfel de dimensiuni este de 35 de bucăți, lungimea fiecărei părți este de 1, 23 metri.
Calculul cupolei cu efect de seră se realizează conform formulei de calcul al zonei unui cerc: S = π * r2. Dar, deoarece structura are o formă emisferică, atunci în acest caz formula este utilizată pentru calcul: S = 2 π * r2.
În continuare, ar trebui să calculați aria unui fragment triunghiular, după care suprafața totală a structurii este împărțită la indicatorul obținut.
Ansamblu de bază
Baza este un perete de înălțime mică, care de-a lungul perimetrului are forma unui poligon .
Nu trebuie să se limiteze la prea puține unghiuri, deoarece în acest caz va fi necesară realizarea unor părți triunghiulare mari, ca urmare a cărora structura va fi mai puțin ca o cupolă.
Cea mai potrivită opțiune este un poligon cu 10-12 unghiuri. În ceea ce privește înălțimea bazei, există și anumite criterii. O înălțime prea mică va cauza inconveniente în tratarea plantelor plantate. Cei mai buni parametri în acest caz sunt 60-80 cm.
fotografie
Sere cupole: exemple foto.
Construcție carcasă
Cum să faci un geokupol cu efect de seră (sferă, emisferă) cu propriile mâini? După calcul, această procedură include următorii pași :
- Pietrele de vânt sunt pregătite pentru asamblarea cadrului. Pentru a face acest lucru, acestea trebuie tăiate în părți de aceeași lungime.
- În conformitate cu dimensiunile prevăzute în desen, barele pentru ușă și fereastră sunt tăiate (dacă se presupune că există în structura construită).
- În plus, pe baza mărimii triunghiurilor, fragmentele viitoarei acoperiri trebuie tăiate.
- Se asamblează triunghiuri.
- Piesele asamblate sunt conectate între ele folosind șuruburi autofiletante. Fiecare element trebuie montat într-un unghi ușor, astfel încât să se obțină o formă de cupolă.
- Ușa este montată. Dacă este confecționată din metal, este mai bine să o sudați, deoarece structura șurubată poate deveni liberă în timp.
- Următorul pas este să fixați balamalele la ușă și deschidere.
- Ușa este cu balamale.
- Structura finisată este instalată pe bază.
- Etapa finală este instalarea acoperirii. Șuruburile autofiletante sunt utilizate pentru fixarea policarbonatului, margelele pentru geamuri. Filmul este fixat cu scânduri de lemn, care sunt fixate în cuie.
Când este folosit ca material de acoperire, nu este necesar să se taie o peliculă.
Datorită caracteristicilor sale de proiectare, sera cu cupole pe tot parcursul anului va deveni o
adevărată decorațiune a oricărei parcele gospodărești, păstrând în același timp aproape toate proprietățile construcțiilor de seră standard.
Și aici puteți viziona un videoclip despre sere cu cupole.