Șef fără acte în regulă

Ridică câte 20 de mii pe lună în lipsa unui contract individual de muncă. Se întâmplă în orașul Rîșcani, unde șeful interimar al întreprinderii municipale „Gospodărie Comunală”, Andrei Cocieru, activează neoficial deja de aproape trei ani.

Potrivit primarului Victor Bogatico, noul șef a fost numit în funcție de către Consiliul local încă în 2021, fără ca să împuternicească autoritatea executivă să semneze un contract în acest sens, iar conform Codului Muncii– munca nedeclarată este interzisă., relatează NordNews

 „Consiliul local a considerat că nu este nevoie să împuternicească primarul să încheie cu el un contract individual de muncă și l-a numit ca director-interimar. S-au efectuat toate procedurile necesare, a fost schimbat certificatul de înregistrare, s-au deschis semnăturile electronice, au trecut toate procedurile, întreprinderea a început să lucreze, dar pentru mine rămânea a fi o enigmă cum e posibil să munceasă o persoană care nu are nici o obligațiune de serviciu.”

Primarul susține că a sesizat toate instituțiile de resort, doar că șeful fără acte în regulă își continuă activitatea.

Victor Bogatico, primar, orașul Rîșcani: „Comisia a confirmat ceea de ce eram încrezut, că în această situație directorul nu are dreptul să muncească fără a avea un contract individual de muncă, mai cu seamă că în acești doi ani nu a fost confirmat statul de personal, nici salariul angajaților, nici Consiliului orășenesc, nici celui administrativ al întreprinderii. Se creează impresia că cineva va fi nevoit să întoarcă surse financiare mari. Este vorba de salariile ridicate timp de doi ani, a câte 20 de mii de lei lunar. Nu este un secret.”

În apărarea sa, Andrei Cocieru spune că a fost numit în funcție de către Consiliul local, iar faptul că Administrațiile Publice Locale de nivel 1 și 2 nu găsesc un numitor comun este problema lor.

Andrei Cocieru, șeful interimar al întreprinderii municipale „Gospodărie Comunală”: „Eu activez în baza unei decizii, salariul mi se achită în baza deciziei consiliului și în baza statelor de personal și fondului de salarizare întărit de consiliul de administrare. Ce ține de contractul individual de muncă, cred că acest contract trebuia să fie încheiat de către fondator, de către stăpânul întreprinderii. Eu nu sunt fondator, eu sunt angajat. Fondatorul este consiliul. Consiliul trebuia să aprobe un proiect de contract care este stipulat în lege și o persoană responsabilă, cred că primarul orașului, trebuia să semneze cu mine acest contract.”

Consiliul local nu a reușit nici până astăzi să organizeze un concurs pentru selectarea candidatului la funcția de administrator al ÎM „Gospodăria Comunală Rîșcani”. Mai mult, de fiecare dată, subiectul este exclus de pe ordinea de zi a consiliului.

Alexandru Ataman, președintele Comisiei consultative de buget, finanțe și drept, Consiliul Local Rîșcani: „Cocieru Andrei a fost numit în funcție cu ideea că în următoarele 3-4 luni va fi organizat un concurs și va fi numit un director după rezultatele concursului. Dar, fostul director și primarul, nu se știe din ce motive, au atacat în instanță demisia fostului director, iată de ce, atâta timp cât au loc ședințele de judecată, noi nu am putut organiza concursul. Astfel, această problemă s-a întins până astăzi.”

Potrivit Consiliului local, Inspecția Financiară a efectuat o vizită în teritoriu pentru a face claritate. Astfel, la următoarea ședință a consiliului, subiectul dat va fi discutat și urmează să fie organizat un concurs pentru numirea în funcție a unui director la „Gospodăria Comunală Rîșcani”.