Ședință cu scântei la Ministerul Agriculturii. Fermierii au rămas nemulțumiți de măsurile propuse de autorități
Ședință cu scântei la Ministerul Agriculturii. Fermierii au rămas nemulțumiți de măsurile propuse de autorități. Potrivit Guvernului, singura soluție, în prezent, este de a oferi credite garantate de stat până la 500 de mii de lei. De altă parte, agricultorii menționează că această sumă este prea mică și ar putea salva doar situația întreprinderilor micro și mici.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi încercăm prin acești 500 de mii de lei să ajutăm agricultorii să înceapă anul nou și să aibă resurse financiare. Termenul maxim a creditului este 12 luni. Perioada de grație este de șase luni, până la noua roadă, când se va începe.”
În același timp, prim-ministrul, Dorin Recean, a menționat că de la mijlocul lunii martie vor fi aprobate și modificări legislative pentru a sprijini fermierii afectați.
DORIN RECEAN, prim-ministru: „Începând cu 15 martie, noi vom reuși să aprobăm toate modificările care sunt necesare pentru ca să stopăm executarea, în așa fel, încât companiile care împrumută acești bani pentru semințe, material săditor, combustibil, lubrifianți, servicii mecanizate, cheltuieli privind retribuirea muncii acești bani nu pot să meargă la creditori care au depus documentele pentru INCASO. Același lucru, tot până atunci, va fi creat mecanismul de acorduri speciale cu Serviciul Fiscal de Stat în așa fel, încât să stopeze executarea silită, calcularea penalităților și așa mai departe.”
De cealaltă parte, agricultorii menționează că această sumă nu va ajuta toți fermierii și au solicitat să fie oferit un sprijin țintim doar celor 300 de fermieri care au ieșit la protest.
„Plafonul acesta de 500 de mii este, mă scuzați, dar pentru pentru o gospodărie de 100 de hectare poate să îl ajute, dar în rest nu o să ajute. Sunt datorii la salarii. Sunt datorii la impozite. Sunt datorii la piese de schimb. Sunt datorii la motorină.”
Totodată, aceștia susțin că susțin că peste 90 la sută dintre ei nu pot accesa în prezent credite, deoarece au datorii la bănci și există riscul ca în cazul accesării creditelor acestea să fie executate de bănci.
„90 de procente din agricultori, astăzi, nu pot accesa credite, fiindcă au avut întârzieri. Toți agricultorii au gajuri libere pe care ei le-au achitat, au avut întârzieri, dar mai departe banca nu-i creditează.”
Într-un final, părțile nu au ajuns la un numitor comun, iar ședința s-a încheiat cu scandal.
„Înțeleg că vă grăbiți, dar măcar un punct pe care noi spunem că nu suntem de acord, dumneavoastră nu vreți să ne ascultați. Gata, am făcut, duceți-vă! Păi, stați fraților un pic. Oameni buni, noi suntem plătitori de taxe și impozite. Noi suntem cotribuabilii acestui stat, nu puțin. Avem și obligații, dar avem și drepturi. Haide-ți să facem ceva! Haide-ți să facem ceva domnule prim-ministru! Vă rugăm mult!”
După ședința „eșuată” cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, fermierii anunță că au rămas nemulțumiți de propunerile oficialilor. Astfel, cele două părți urmează să se întâlnească în data de 21, la ora 14:00, într-o ședință repetată, iar dacă soluțiile autorităților nu vor fi pe măsura așteptărilor, fermierii amenință cu proteste pentru ziua de joi. Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină din România. De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare – cel târziu până la 31 martie. În caz contrar, ei susțin că nu vor mai putea face situației, iar sectorul agricol de la sate va fi distrus