Sectorul zootehnic în pas de dezastru

Situația în sectorul zootehnic este alarmantă. Fermierii care produc lapte susțin că vor fi nevoiți să reducă drastic efectivul de vite mari cornute pentru că prețul la furaje a crescut considerabil, iar lipsa de hrană va cauza descreșterea volumului de lapte, dar și calitatea acestuia. Asociațiile de profil bat alarma și solicită reprezentanților statului să ia atitudine, altfel țara riscă să rămână fără lapte.

Ana Pancrat, Președinte, Asociația Fermierilor Producători de Lapte: ”Vacile noastre ar trebui să producă în jur de 35 de litri de lapte pentru a putea răscumpăra costul furajelor, fără a fi incluse costurile administrative, de piese, la motorină, prețul căreia s-a ridicat semnificativ. Pot să vă spun că sumele de bani acordate de stat în calitate de subvenție sau plată per cap de animal nu vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii, ci pentru a acoperi creditele și datoriile care s-au adunat în decursul a acestor doi ani. Am luat credite pentru semințe, motorină, îngrășăminte și alte produse pentru a crește animalele, astfel banii respectivi vor acoperi cheltuielile noastre pentru a menține ferma activă.”

Totodată numărul de vite în țara noastră este în continuă scădere, pentru că fermierii preferă să renunțe la anumite animale pentru a putea oferi hrană celorlalte și a obține un volum de lapte cât de cât calitativ.

Ana Pancrat, Președinte, Asociația Fermierilor Producători de Lapte: ”Volumul de lapte va descrește simțitor, din motiv că producătorii nu sunt în stare să plătească prețul actual pentru furaje, nici motorină să procure, astfel animalele fără o rație bogată nu vor putea produce lapte. Vom fi nevoiți să scoatem din hrana balansată unele produse, fapt ce va scădea volumul de lapte de la 20-25 litri la 15-20 de litri. Țara noastră va rămâne fără lapte. Dar nu avem ce să facem, să reducem salariile la oameni sau să renunțăm la motorină, nu putem, unica soluție este să reducem numărul animalelor ca să putem oferi o alimentație echilibrată celorlalte vite și să nu avem datorii la bancă.”

Potrivit Președintelui Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, deficitul de lapte a existat la noi și există în continuare pentru că fermierii nu au posibilități pentru a face față acestor scumpiri de hrană, fără de care nici nu poate fi vorba de un lapte calitativ, iar acum și cantitativ va fi și mai puțin.

Carolina Linte, Președinte, Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lapte: ”Este nevoie de investițiile statului în acest domeniu, de urgență, noi încă nu putem stabili efectul subvenției acordate per cap de animal, pentru că nu a fost legat strict de cantitatea de lapte. Vor exista situații neplăcute, pentru că așa cum au fost scumpiri în șir la materia primă și la produsul finit, se așteaptă iarăși scumpiri, mai ales la produsele finite din motiv că se scumpește gazul, or toți lucrăm cu gazul importat. Nu știu la ce să ne așteptăm, încă la începutul anului am spus că vom avea scumpiri în jur de 25% la produsul finit, dacă nu se va schimba situația în țară și atitudinea autorităților.”

 

sursa: agroexpert.md