Sectorul zootehnic, afectat de secetă. Scade efectivul de animale

În zonele cele mai afectate de secetă, furajele pentru animale vor fi probabil insuficiente pentru a hrăni în mod adecvat animalele până în primăvara anului 2023, arată un raport FAO, scrie agroexpert.md.

Experții FAO: „Potrivit instituției, în 2022, populația de bovine, porci, ovine și caprine ar putea să fie redusă între 7 și 11 la sută față de 2021. Micii fermieri, care alcătuiesc majoritatea producătorilor agricoli din Moldova, sunt de obicei fermieri a căror securitate alimentară depinde în mare măsură de capacitatea lor de a cultiva culturile esențiale necesare pentru coșul lor de consum. Creșterile fără precedent ale costurilor inputurilor agricole, cum ar fi semințele, îngrășămintele și hrana pentru animale, împiedică din ce în ce mai mult capacitatea acestor gospodării de a-și satisface nevoile alimentare de bază. S-a constatat că, capacitatea fermierilor de a optimiza producția este afectată atât de condițiile meteorologice nefavorabile, cât și de lipsa cunoștințelor suficiente privind aplicarea tehnicilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice”.

La aprobarea noului concept de subvenționare, ministrul Vladimir Bolea susținea că accentul va fi pus pe zootehnie, în condițiile în care ramura a rămas subdezvoltată.

Ultimele date statistice relevă că în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3 la sută, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4 la sută și cu 2,4 la sută.

Totodată, în gospodăriile populaţiei a fost marcată micșorarea efectivului de bovine cu 5,8 la sută, de porcine – cu 4,8 la sută, iar efectivul de ovine și caprine a indicat o creștere cu 3,1 la sută.