Sectorul vitivinicol susținut de autorități

Vinăriile din Republica Moldova au șansa să-și crească productivitatea și calitatea în scopul extinderii relațiilor comerciale. Un exemplu este Ilie Gogu care are o mică afacere în domeniu, în jumătate din cele 50 de mii de sticle produse anual le exportă în țările europene, Canada și Japonia. 

Ilie Gogu, vinificator: ,,La ziua de astăzi, mai mult de jumătate de producție pleacă pe piața locală, dar cealaltă pleacă la export. Exportăm în peste 10 țări din lume, preponderent țările Europei, dar exportăm și în Canada, Japonia, Marea Britanie, SUA.”

Vinificatorul intenționează să-și extindă afacerea și să o transforme în una ecologică: și-a propus să obțină certificatul ecologic pentru vița-de-vie și a instalat panouri fotovoltaice ca să folosească energia verde în procesul de producere.

În cadrul unei vizite, șefa statului, Maia Sandu, și-a exprimat admirația și susținerea afacerilor locale.

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova : „Afacerile mici și mari din sectorul vitivinicol, din diferite regiuni ale țării, dinamizează economia locală. Ele contribuie și la creșterea turismului rural, prin care sunt promovate tradițiile viticulturii moldovenești. Apreciem faptul că, în ultimii ani, pe piața locală apar tot mai mulți producători de vin, care stimulează competitivitatea pe piața internă, cuceresc noi destinații de export, și promovează imaginea vinurilor moldovenești la concursurile internaționale de profil”.

De-a lungul activității, vinăria a beneficiat de subvenții din partea statului și finanțare de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.