Sectorul vitivinicol: evaluări și perspective

Provocările, dar și rezultatele „Anului Vitivinicol 2022”, au fost discutate în cadrul celei de-a șasea Conferință Națională a Filierei Vitivinicole, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID în calitate de partener strategic de dezvoltare a sectorului.

Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Este un eveniment mult așteptat de toți vinificatorii în care se întrunesc și trag concluziile și vorbesc despre problemele pe care le-au avut anul trecut și totodată se trasează obiective pentru dezvoltarea sectorului pentru anul curent.”

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV: ”S-a făcut o totalizare a exporturilor, în anul 2022. Exporturile au fost efectuate în valoare de 104 milioane de litri, ceea ce constituie cu 14 % mai puțin comparativ cu anul 2021. A fost un an foarte bun, cu struguri calitativi, au fost produse vinuri de o calitate foarte înaltă. Au fost recoltați și procesați 280 mii de tone de struguri și produse 19 milioane de decalitri de vin.„

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, susține că Ministerul va continua să ofere susținere acestui domeniu, pentru a asigura o dezvoltare dinamică a industriei.

Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Noi, ministerul vom fi alături de ei ca să-i susținem în orice problemă cu care se confruntă și îi vom susține și din punct de vedere financiar pe cei care vor dori să-și înființeze noi plantații pentru anul viitor. Noi încurajăm și reiterăm că în acest an nu va fi făcută nicio excepție de la lege și rugăm respectuos și oferim tot suportul ca producătorii de struguri să fie înregistrați în registru.”

Vinificatorii au făcut referire la provocările cu care se confruntă sectorul vitivinicol din Moldova, în contextul crizei provocate de războiul din regiune, dar și de condițiile climaterice din anul precedent. Totodată, au spus că au planuri mari de dezvoltare.

Tudor Cazac, viticultor: ”A fost un an destul de dificil, nu doar din punct de vedere climatic, pentru că practic în a doua jumătate a verii, noi nu am avut precipitații. Este foarte important să evaluăm încă odată potențialul piețelor unde exportăm la momentul actual, nu excludem necesitatea evaluării și altor piețe.”

Victor Efros, viticultor: ”Până când, nu ne extindem cu lărgirea suprafețelor plantate, pentru că sunt probleme ce țin de costuri. În această perioadă atât de grea, legată de problemele regionale, prețurile sunt foarte mari și trebuie să menținem suprafețele existente.”

Chiar dacă la capitolul sustenabilitate, sectorul vitivinicol este încă la început de cale, în cadrul conferinței au fost prezentate perspectivele evaluării de sustenabilitate.

Reporter:-Cum evoluează industria vitivinicolă din Republica Moldova la capitolul sustenabilitate?”
Florian Reinert, cofondator Fair’N Green (Sistem de Certificare sustenabilă): „-Este prea timpuriu ca să facem o evaluare a acestui lucru. Am evaluat anul trecut niște vinării și trebuie să spunem că sunt pe cale de a deveni sustenabile, încă nu au ajuns acolo, dar au ingrediente pentru a deveni sustenabile. Din punctul de vedere al biodiversității, sunt multe vinării care ar avea nevoie de îmbunătățiri.”

Potrivit informației prezentate, recolta din anul 2022 a fost generoasă, iar volumul vinului produs a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la o cantitate totală de 19 milioane de decalitri, inclusiv materie primă pentru distilate.
De asemenea, a crescut cantitatea de struguri procesată cu aproximativ 13%, ajungând la 280 mii tone de struguri, cu o recoltă medie de struguri pentru vin de circa 5,5 tone/struguri, variind între 4,0-14,5 tone/ha.