Sectorul fructelor din R. Moldova parcurge o perioadă fără precedent
În prezent, sectorul fructelor din Republica Moldova parcurge o perioadă fără precedent. Dependența de o singură piață, cum este Federația Rusă, afectează foarte mult exporturile. Scumpirile mijloacelor de producție și perturbările logistice legate de războiul din Ucraina, îi pun pe producătorii agricoli în fața unor noi provocări.
În acest sens, asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe au avut o întâlnire cu agricultorii, pentru a găsi soluții. Președintele „Moldova Fruct” a declarat că în prezent este necesară identificarea unor piețe stabile pentru exportul fructelor moldovenești.
Vitalie Gorincioi, președinte „Moldova Fruct”: „O parte de mere o să exportăm în CSI, dar o parte trebuie să o țintim de la început din luna septembrie-august ca să mergem spre piețele alternative. Vorbesc de Golful Persic. Este vorba de încercat cu adevărat piața din India – o piață foarte mare, dar nu-i atât de simplu.”
De la începutul războiului din Ucraina, au fost exportate 54 000 de tone de mere. Totuși, în frigiderele din țară mai sunt în jur de 100 000 de tone.
Viorel Gherciu, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: „Bineînțeles că ne dorim mai mult, pentru că a fost o recoltă foarte bună în 2021. Bineînțeles că, tradițional, având ca destinație 95 % din mere spre Federația Rusă, peste noapte, este imposibil ca această cantitate să o redirecționezi către alte piețe.”
Pentru a cuceri alte piețe de desfacere, fermierii de la noi sunt încurajați să opteze pentru pomicultura ecologică.
Vitalie Gorincioi, președinte „Moldova Fruct”: „Să dăm la conversie plantațiile vechi, care ar mai fi de folos și să creștem producție organică dată la prelucrare. Noi trebuie să fim gata să vindem producție organică pe piețe europene, pentru că ea se prețuiește mai tare decât cea obișnuită. Ea este căutată, dar noi nu prea avem experiență în acest plan.”
În curând, trei prevederi legislative din legea zilierilor vor fi votate în parlament, a declarat președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, Vladimir Bolea.
Vladimir Bolea, președinte, Comisia Parlamentară Agricultură și Industrie Alimentară: „Un ziler va putea munci nu 90 de zile, dar 120 de zile în calitate de ziler, iar a doua este că în momentul intrării în vigoare a legii nu vor mai pierde statutul de ajutor de șomaj pe îl primesc acum, în momentul în care vine cu buletinul și se înregistrează în calitate de ziler, lucru care este prevăzut în legea actuală. El nu va mai avea obligația să se înregistreze la casa de asigurări medicale și să-și plătească impozitele la Inspectoratul Fiscal.
Agricultorii spun că din cauza războiului din Ucraina, costurile de export a unui camion de mere sunt de peste 10 000 de dolari, deși până la război erau de trei ori mai mici. Aproximativ 70% din prețul de vânzare sunt cheltuieli de logistică.
Din lipsa unei piețe de desfacere stabile, Victor Bajereanu, producător agricol din raionul Edineț, caută piețe alternative.
Victor Bajereanu, producător agricol, r. Edineț: „În ultimii patru ani, compania noastră se reprofilează și înființăm livezi noi cu soiuri care să putem exporta spre piețele alternative. 02:01 + 02:16 Este piața UE, Orientul Mijlociu, India. Fructele sâmburoase noi tindem ca piața de desfacere să fie UE, iar merele, soiurile noi o să căutăm piețe alternative. Soiurile vechi o să încercăm să le vindem în România sau la procesare. Nu văd alte variante.”
Mariana Pîslaru gestionează o livadă de 50 de hectare de cireșe. Femeia spune că problema nu constă în lipsa unei piețe de desfacere, ci calitatea fructelor este un impediment.
Mariana Pîslaru, producător agricol, s. Ustia, r. Dubăsari: „Piețe de desfacere sunt foarte multe, dar nu avem calitate. Piața Europei ne așteptă cu mâinile deschise. Ei nu pot concura cu prețul nostru. Ne-au spus destul de sincer: „Veniți pe piața noastră, dar veniți cu produse calitative”. Vrem un ajutor și în post-recoltare, fiindcă numai așa o să putem concura.”
În 2021, au fost solicitate cele mai multe subvenții post investiționale. În sectorul pomicol au fost solicitate subvenții în sumă de 250 milioane de lei, a declarat directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc. În curând, acestea vor fi majorate, de la 15, la 20 %.
Diana Coșalîc, director adjunct AIPA: „În acest an, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural reglementează o sumă de un 1 500 000 000 lei, care la rectificare legii bugetului, care va fi în timpul apropiat va fi suplinit cu încă 250 000 lei. Înființarea plantațiilor multianuale rămâne cu condiția că acestea să fie dotate cu echipamente de irigare, instalarea plaselor antigrindină, anti ploaie, anti insecte.”
Conform informațiilor „Moldova Fruct”, 98% din recolta de mere este destinată exportului. La fel, sunt vândute peste hotare jumătate din roada de prune și struguri, și integral se exportă cireșele, preponderent, în Federația Rusă.