Sectorul agroindustrial se dezvoltă datorită investițiilor europene

În urmă cu zece ani și-a început afacerea cu o stropitoare și o greblă, obținute dintr-un grant european de 30 de mii de lei. Acum, deține o fermă de aproape 150 de bovine și tot atâtea hectare de teren agricol, certificate ecologic. Este vorba despre Adrian Dumitraș, un fermier din raionul Soroca care își propune să aducă pe piață doar produse sută la sută naturale, relatează NordNews.

Adrian Dumitraș, fermier: ,,De aici se începe, de pe deal, din câmp, din fermă, și apoi ajunge pe masă la consumator.  Beneficiul agriculturii ecologice constă în faptul că noi avem plus valoare 40% la producție.  În Soroca, cu fermă și terenuri ecologice sunt doar eu, dar pe toată țara sunt, de fapt, 80 de agricultori care produc bio

Secretul unei afaceri bio de succes este procesul de compostare a îngrășămintelor, spune fermierul.

Adrian Dumitraș, fermier: ,,În acest bălegar sunt multe semințe pe care vaca și vițelul le urinează. Dacă noi punem în câmp acest bălegar fără ca să îl compostăm, ies multe buruieni. Dacă noi îl compostăm cu acest utilaj, în interiorul bălegarului se începe procesul de aprindere, de prelucrare. Pe parcursul acestui proces, toate aceste semințe se descompun, mor. Respectiv, noi dăm îngrășământ la pământ, dar nu avem dăunători care să ne complice procesul de lucru.

Timp de zece ani, tânărul a reușit să câștige granturi europene în valoare de peste 50 de mii de euro și să-și modernizeze ferma.

Adrian Dumitraș, fermier: ,,Pas cu pas am început să ne dezvoltăm preponderent. Consider că astfel de proiecte cu contribuție din grant sunt foarte utile pentru cei care își inițiază o afacere. Aceste surse europene sunt benefice pentru o dezvoltare eficientă.”

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: ,,Această fermă reprezintă unul dintre exemplele bune de a utiliza toate resursele posibile de dezvoltare, inclusiv proiectele identificate din surse europene. Eu îmi dau seamă că fermierul își dorește să dezvolte această fermă și sper că acest lucru va fi posibil. În general, această afacere are un start impresionant.”

Tot cu suportul UE, în valoare de 300 de mii de lei, soția lui Adrian, Daniela, a reușit să-și deschidă o plăcintărie în satul Rublenița.

Daniela Dumitraș, antreprenoare: 

,,Din acest buget am reușit să procurăm toate utilajele necesare pentru afacere, cuptorul, dospitorul, care sunt cele mai necesare într-o butărie, mobila și vitrina:”

Aici, gospodinele pregătesc plăcinte cu brânză de oi, cartofi, carne, dar și vișină cu halva.

Daniela Dumitraș, antreprenoare: ,,Mie îmi place foarte mult halvaua și mi-am zis de ce să nu încerc așa combinație. Avem foarte mulți clienți care au îndrăgit aceste plăcinte.”.

În acest an, Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova suport financiar în valoare 250 milioane de euro. De asemenea, împreună cu Banca Europeană de Investiții, va oferi între 150 și 170 milioane de euro în energie, transport și infrastructură.