Sectorul agricol, vulnerabil la șocurile climatice
Volumul producției agricole a înscris în 2020 o micșorare cu peste 27 la sută față de 2019, aceasta fiind una dintre cele mai mari scăderi din ultimii 10 ani.
Potrivit unor statistici valoarea totală însumează circa 30 de miliarde de lei, scrie agora.md.
Micșorarea s-a înregistrat pe fundalul secetei din vara trecută, spun experții.
„În ultimii ani, sectorul a înregistrat performanțe destul de bune. În 2016-2018 a fost bătut record după record în evoluții. Până la urmă, ne poticnim însă de vechea problemă. Și anume, sectorul agricol este foarte vulnerabil la șocurile ce țin de calamitățile naturale și schimbările climatice. Aici avem mult de investit pentru redresarea situației”, susține directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.
Cel mai mult în 2020 a avut de suferit vegetalele care s-au redus cu 36 la sută. Producția animalieră a scăzut doar cu 3,8 la sută, dar ulterior aceasta va depinde de rezultatele sectorului vegetal.
Anul trecut, a fost mai puțin porumb cu 63%, floarea-soarelui – cu 40 la sută, grâu – cu 50%, nuci și pomușoare – cu 21 la sută, legume – cu 22% și struguri – cu 27 la sută.