Agricultura este o componentă fundamentală ce contribuie la dezvoltarea economiei naționale și locale, iar oamenii de la sate sunt mândria țării. deși activitatea lor depinde în mare măsură de condițiile climatice, fermierii întotdeauna au fost puternici și au înfruntat toate greutățile timpului, scrie Studio-L.
Sectorul legumicol ca și celelalte domenii din ramura agroalimentară, necesită timp, răbdare și investiții pentru a putea aduce profit. Legumele sunt printre cele mai atractive culturi, fie că sunt cultivate în aer liber, fie că sunt în sere. Însă, legumicultura nu este într-atât de răspândită în raionul Căușeni. Producătorii agricoli din satul Copanca, cultivă legume în câmp deschis și au plantat anul acesta pe o suprafață de 143 ha, ceapă, cartofi, ridiche, morcov.
În pofida carențelor existente în sectorul pomicol, Republica Moldova s-a afirmat pe piețele externe drept un furnizor important de fructe, nuci și struguri. Producerea merelor este o tradiție de secole în țara noastră. În prezent, pomicultorii din țară cresc peste 200 soiuri de mere. Totuși, odată cu schimbarea condițiilor climatice, aceștia pun accent pe soiuri noi, de o productivitate și calitate înaltă. Totodată, producătorii de fructe înțeleg, că viitorul pomiculturii constituie anume în livezile super-intensive.
Zootehnia este o ramură importantă a agriculturii, care are drept obiectiv creşterea, reproducerea, exploatarea animalelor. Patrimoniul zootehnic este constituit din principalele ramuri: creșterea bovinelor, porcinelor, caprinelor, ovinelor, avicultura, creșterea cabalinelor și a iepurilor de rasă.
Creșterea și ameliorarea raselor de animale este necesară pentru asigurarea populației cu produse animaliere, a industriei alimentare și ușoare cu materii prime, a agriculturii cu îngrășăminte organice și cu forță de tracțiune. În raionul Căușeni, sectorul menționat are tendința de descreștere, ceea ce pune în gardă, însă cu ajutorul și încrederea în agenții economici care activează în acest domeniu, se speră la o creștere bună a zootehniei.
Apicultura înregistrează în ultimii ani tendințe de creștere, iar unii producători nu mai consideră apicultura un hobby, ci o afacere. Totuși, experții consideră că sectorul va fi capabil să ajungă la un nivel profesionist, dacă producătorii de miere vor forma cooperative. Formarea grupurilor de producători facilitează accesul la finanțare și, prin urmare, la tehnologii și echipamente moderne. La momentul actual, în raionul Căușeni activează 130 de prisăci cu pașapoarte înregistrate de către ANSA, și 108 stupine neînregistrate, care găzduiesc total cca 7175 familii de albini.