Seceta și gerul extrem amenință producția globală de grâu, iar prețurile cresc pe piețele financiare

În acest an, condițiile meteorologice extreme pun presiune pe producția globală de grâu. Rusia, Ucraina și parțial România au traversat o iarnă extrem de secetoasă, ceea ce generează îngrijorări privind recoltele din 2025. Potrivit expertului Iurie Rija, estimările sugerează o scădere de aproximativ 15 la sută a producției de grâu în Rusia, iar prognozele oficiale au fost revizuite în jos, de la 84 milioane de tone la 82 milioane de tone, cu scenarii mai pesimiste ce indică o scădere până la 77,5 milioane de tone.

IURIE RIJA, Expert agro-market: „De câteva luni, se discută despre nivelurile foarte scăzute ale stocurilor de grâu în Rusia. Vânzările agresive au redus rapid rezervele disponibile. Potrivit datelor recente, stocurile de grâu din Rusia la începutul lunii ianuarie erau cu 28 la sută mai mici decât anul trecut, ajungând la 28,7 milioane de tone. Cea mai mare scădere a fost la nivelul fermierilor, unde stocurile au scăzut cu 29 la sută, lăsându-le doar 15,4 milioane de tone”

În Statele Unite, o altă provocare a apărut sub forma unui val de frig extrem, cu temperaturi de până la -21°C, care a afectat grâul de iarnă din vestul și centrul țării. Având în vedere că grâul nu avea un strat protector de zăpadă, înghețul a provocat daune semnificative, iar estimările inițiale sugerează că între 15 la sută și 20 la sută din suprafețele cultivate ar fi fost distruse, cu impact direct asupra randamentului viitor.

 

TITLU  IURIE RIJA, Expert agro-market:

„Departamentul american al agriculturii (USDA) a menținut un ton neutru în ultimul său raport, fără să acorde prea multă atenție riscurilor menționate mai sus. În mod ciudat, USDA a redus atât producția, cât și stocurile de grâu, dar în același timp a redus și estimările privind comerțul internațional, sugerând că, deși producția scade, nici cererea nu va fi prea mare. Așadar, deși realitatea arată că ne îndreptăm spre un posibil deficit de grâu în 2025, prognoza oficială pare să transmită un mesaj liniștitor. Dar, așa cum spune o celebră vorbă din bătrâni poate că nu avem motive de panică… dar nici prea multe de liniște”.

În fața acestor incertitudini, piețele financiare au început să reacționeze, iar prețurile la grâu au înregistrat creșteri semnificative. La Chicago Board of Trade, contractele futures pe grâu au urcat cu 6,8 la sută, atingând un preț de 620 USD/bușel. Acesta corespunde unui preț de aproximativ 227,8 USD pe tonă, ceea ce reprezintă un nivel de rezistență important, neatingit anterior pe piața futures.

Citiți mai mult:

Consumatorii vor putea cere despăgubiri colective mai ușor! Proiectul de lege, votat în prima lectură

Căldură mai ieftină și eficientă în Chișinău! Peste 300 000 de locuințe vor beneficia de modernizare

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.