Seceta din 2022, cea mai gravă din ultimii 500 de ani?

În întreaga Europă, debitul râurilor este la un nivel foarte scăzut, iar experții avertizează că seceta din 2022 ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, cu efecte dezastruoase pentru industrie, economie, energie și alimentație, scrie digi24.ro

Din cauza deteriorării climei, o iarnă și o primăvară neobișnuit de uscată, urmate de temperaturi record de vară și valuri de căldură repetate, au lăsat căile navigabile esențiale ale Europei sub-alimentate și, din ce în ce mai mult, supraîncălzite.

Fără precipitații semnificative înregistrate timp de aproape două luni în vestul, centrul și sudul Europei și nicio prognoză în viitorul apropiat, meteorologii spun că seceta de anul acesta ar putea deveni cea mai gravă de pe continent.

„Nu am analizat pe deplin evenimentul din acest an, deoarece este încă în desfășurare”, a declarat Andrea Toreti, cercetător la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

„Nu au existat alte evenimente în ultimii 500 de ani similare cu seceta din 2018. Dar anul acesta, cred, este mai rău”, a adăugat Toreti. Acesta a mai spus că există „un risc foarte mare de condiții uscate” care continuă în următoarele trei luni, adăugând că, fără o atenuare eficientă, intensitatea și frecvența secetei ar „crește dramatic în Europa, atât în ​​nord, cât și în sud”.