Seceta creează probleme și crescătorilor de păsări
Recolta mică de porumb și grâu din acest an le-a creat dificultăți crescătorilor de păsări și animale din țara noastră. Problemele nu au ocolit-o nici pe Adela Marandici, o fermieră din satul Mândrești, raionul Telenești care de mulți ani crește găini franceze.
„Cu un an înainte de a începe afacerea, am fost la lucru peste hotare ca să începem această afacere. Am investit totul ceea ce am adus ca să facem ceva aici și să nu plecăm nicăieri. Avem un soi deosebit care se numește Redbro, în popor se numește găină franceză. Este un soi deosebit, este mășcată, se ouă destul de bine și ne place cum ea crește.” , ne-a comunicat Adela Marandici
Din cei 20 de ani de când și-a inițiat afacerea, acesta este cel mai greu pentru producătoare. Furajele sunt scumpe, iar asta o va determina să mărească prețurile la păsări.
„În acest an cheltuielile sunt de trei ori mai mari, dacă anul trecut am achiziționat porumbul cu 1,82 lei, acum se achiziționează cu 5,50 porumbul. Este extraordinar, este un an greu, iar dacă mâncarea este scumpă, se vor scumpi și păsările, pe care noi le hrănim. Începând de la ieșirea puiului din ou, 35 de grade, ajungem astăzi aici ca să fie 22-23 de grade pentru acest pui. Ne întâlnim și acuma cu așa problem, fiindcă afară este foarte cald, iar în interior permanent lucrează ventilatoarele, sistemul de aerisire. Fără sistemul de aerisire este imposibil.” , menționează fermiera.
Găinile sunt comercializate doar pe piața națională. O împiedică să se extindă lipsa forței de muncă, dar și concurența. Acum se descurcă cu resursele proprii, reducând și din cheltuielile administrative.
„Aproximativ 3000 de găini avem ouătoare pe care le creștem, apoi primim oul de la găină și în incubăm pentru a scoate puii. Capacitatea este mică, dar productivitatea este bună fiindcă muncim singuri aici, trăim aici și ne ducem viața împreună cu ei”, spune crescătoarea de păsări, Adela Marandici.
Adela este optimistă și crede într-o zi de mâine mai bună.