Seceta a lovit dur gospodarii de la sate

Vremea secetoasă a creat multe probleme gospodarilor din întreaga țară. Aceștia sunt neputincioși în fața arșiței, care le-a compromis o mare parte din roadă. În satul Drăsliceni, Criuleni, localnicii se descurcă cum pot, pentru a mai salva o parte din recoltă. Nea Filip și-a plantat în primăvară jumătate de hectar de porumb, iar ceea ce a strâns recent – nici mai mult nici mai puțin de 200 de kilograme.

„Foarte secetos, foarte, foarte secetos. Nu s-a făcut nici porumbul, nici răsărita nimic. N-o plouat absolut deloc. Dar cum vă descurcați? Da cum ne descurcăm, cu resursele de anul trecut, dar nu știu cum va fi la anul viitor și iarna asta daca ar mai ninge ceva, a fi cumva și a mai ploua, ar fi foarte bine.” ne-a povestit fermierul.

„100 de procente că ne-a afectat nu vedeți că este uscat tot și pentru vite șesurile, pe deal și iazul a scăzut. Prin unele locuri, mai sunt popușoi mici, dar încolo spre Criuleni  sunt  doar de 70 de centimetri și porumb mic, uscat.”

Roada mică se va reflecta direct și asupra fermierilor care cresc în curte animale. Ei spun că prețurile la furaje sunt foarte mari și nu știu cum se vor descurca mai departe.

„Am păsări așa pentru mine. Aveți cu ce le hrăni? Am avut din an rezervă, dar deja se termină. Și cum o să vă descurcați? O să tăiem și o să punem tot în congelator, dar ce să facem dacă nu plouă. Să cumperi grăunțele cu 5-6 lei  să ții pasărea, nu-ți iese.”

„Tot de la piață, totul cumpărăm. Care au sote, cote nu-i nimic. Din munca pe care o lucrăm cumpărăm grăunțe și mâncarea. Cum sunt prețurile de la piață? Sunt foarte mari, sunt scumpe, dar nu putem lăsa animalul să moară de foame, trebuie să-l întreținem, cât de puțin, dar îl întreținem.”

„De anul trecut, mi-am făcut ceva rezervă pentru câteva găinușe, dar ca să cumpăr un kilogram de grăunțe sunt 7 lei. Nu este convenabil să ții o pasăre, dar ca să o cumperi de la piață tot nu sunt bani, pensia este mizerabilă, 1500 de lei, ce ajunge 1500 de lei?”

„Vedeți dumneavoastră, iazul a secat un metru, a rămas nici jumătate, dar mai bine spus un sfert din iaz a rămas cu apă. Fântânile seacă”

În râurile mici din bazinele Răutului, Botnei, Cogâlnicului, Ialpugului și Cahulului meteorologii anunță cod portocaliu, iar pe Prut, sectorul satul Criva – orașul Costești, dar și în bazinele acvatice se va menține cod galben de secetă hidrologică. Acesta este valabil până la 28 septembrie. Populația și agenții economici sunt îndemnați să consume rațional resursele de apă.