Seceta a afectat grav recolta de floarea-soarelui în Moldova

Prognoze pesimiste privind recolta de floarea-soarelui în Moldova. Motivul este seceta severă. Fermierii spun că, din cauza lipsei de precipitații, plantele nu s-au dezvoltat suficient, iar semințele sunt goale. Unii fermieri sunt nevoiți să distrugă culturile de floarea-soarelui și să semene alte culturi în speranța de a obține o recoltă cât de mică pentru a acoperi o parte din cheltuieli, scrie noi.md.

Nicolae Sprînceanu din satul Hîrtopul-Mic, raionul Criuleni este agricultor de aproximativ patruzeci de ani. În fiecare an, pe patru sute de hectare de teren care îi aparțin, seamănă culturi cerealiere și floarea-soarelui.

Din experiența proprie, el spune că nu-și amintește un an mai greu în agricultură ca acesta. Astăzi, de exemplu, intenționează să distrugă un sfert din recoltă. Fermierul ar fi putut obține aproximativ trei sute de kilograme de semințe de pe acest câmp, dar acest lucru nu este suficient pentru a acoperi măcar o parte din banii investiți. De aceea, acum el pregătește terenul pentru însămânțarea de toamnă.

„Recolta va fi de circa două-trei sute de kilograme, pe care nu merită să le așteptăm. Trei-patru ani am adunat și câte trei tone de culturi de pe acest câmp. Un hectar ne costă mai mult de 20.000 de lei. Acum nu vom strânge nimic de pe o sută de hectare, pregătim terenul pentru anul viitor”, a spus el.

Recolta din acest an a suferit foarte mult din cauza căldurii. La o temperatură atât de ridicată, polenul nu se poate maturiza, ceea ce înseamnă că nici polenizarea nu are loc, mai spune antreprenorul.

Nicolae Sprîncenă spune că în cei mai buni ani a adunat de pe aceste câmpuri mai mult de patru tone de semințe. Acum trebuie să distrugă o sută de hectare de floarea-soarelui.

Potrivit experților, anul acesta culturile de floarea soarelui au avut cel mai mult de suferit din cauza secetei în raioanele Ștefan-Vodă, Cimișlia, Anenii Noi, Călăraș și Telenești.