Seceta a afectat grav culturile agricole în sud-estul țării

Seceta a afectat grav culturile agricole îndeosebi în sud-estul Moldovei. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie în raionul Căușeni ar fi de aproximativ două tone la hectar, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb, relatează studio-l.online.md.

Potrivit Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Căușeni, până la 90 la sută din suprafețele cultivate cu porumb au fost afectate de secetă. Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile de la sfârșitul verii nu au îmbunătățit situația. Unii fermieri din raion, în loc de combine au introdus tractoarele în câmp, care au arat cu plugul porumbul. În jur de 15 mii de lei la hectar, au fost cheltuielile suportate, afirmă fermierii, care spun că pagubele din acest an sunt enorme.

De pe un câmp de 87 de hectare din satul Cîrnățeni, raionul Căușeni, un fermier a recoltat în total 3 tone de porumb. Pe când în anul trecut au recoltat de pe un singur hectar pană la 7 tone de boabe. Au introdus în pământ în afară de semințe care au fost procurate, tot felul de fertilizați, îngrășăminte și preparate pentru dăunători, doar că în lipsa ploilor nimic nu a ajutat, iar porumbul a început a se usca odată cu venirea verii. Gospodarii spun că nu a mai văzut așa ceva.

Reprezentanţii direcției de Agricultură a raionului Căușeni spun că nu au, deocamdată, date actualizate privind pierderile la această cultură.

Acum o lună, însă, conform cifrelor prezentate de primării, peste 80 la sută din suprafeţele cultivate cu porumb în raion erau deja compromise. Cifrele au fost transmise Ministerului de resort și se așteaptă măsuri din partea statului.

În 2022, fermierii au semănat cu porumb aproximativ 530 de mii de hectare. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, agricultorii din Republica Moldova au obţinut o cantitate record de porumb – peste 2 milioane 800 de mii de tone.