Învață să se simtă ca acasă, deși se află la sute de kilometri distanță de cei dragi. Mai mulți ucraineni care și-au găsit refugiu în orașul Dondușeni, își petrec serile într-o atmosferă prietenoasă, cu arome de bucate tradiționale moldovenești și ucrainene pe care le pregătesc împreună, relatează Nord News.
”Ungem pateurile cu ou pentru a fi mai rumene, gustoase și frumoase.”
Femeile spun că aceste clipe prețioase pe care le petrec împreună în bucătărie le ajută să se reabiliteze și să reducă din durere despărțirii.
„Iubiți mai mult coapte sau prăjite în ulei? – Мai mult le prăjim în ulei, pe tigaie. – Dar noi mai mult le preferăm coapte. – Coapte sunt mai sănătoase.”
Natalia are 29 de ani și a venit în Republica Moldova din Donețk. Locuiește aici împreună soțul și fii săi. În cele 10 luni de când a fugit din calea războiului, i s-a făcut dor de rude, casă și bucătăria sa, unde gătea bucatele preferate ale celor dragi.
„Este plăcut pentru că demult nu am lucrat cu aluatul, demult nu am gătit ceva pentru că ne hrănesc. Mi-a plăcut foarte mult. Acasă coc des pateuri, tarte. Am gătit și torturi la comandă.”
Refugiații sunt recunoscători pentru generozitatea și sprijinul moldovenilor care nu obosesc să le fie alături în aceste clipe grele.
„Vrem să spunem un mare mulțumesc acestei țări minunate, călduroase, cu oameni receptivi – Moldova. Am ajuns la acest centru. Este un proiect bun pentru că trebuie să prietenim. Acum prietenim cu țările. Gătim împreună și, totodată, unim Moldova cu Ucraina.”
Pe lângă activitățile din bucătărie, ucrainenii au posibilitatea de a discuta cu psihologul, de a practica sportul sau dansul și de a cunoaște Moldova.
Cristina Roșca, psiholog: „Primul atelier de gătit a fost strict moldovenesc, cu mămăligă și bucate tradiționale. Al doilea atelier a fost în stil ucrainean, cu bucătărie ucraineană. Am convenit cu fetele ca al treilea atelier să-l combinăm. Pregătim pateuri ucrainene cu varză, cartofi și mere pe care le combinăm cu zeama moldovenească.”
Activitățile sunt organizate de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI. Potrivit ONU, în Republica Moldova sunt peste 80 de mii de refugiați. De la începutul războiului, aproape 700 de mii de ucraineni au trecut frontiera țării noastre pentru a fugi de război.