Pe măsură ce pandemia se diminuează și viața profesională este pe cale să revină, companiile și țările redefinesc normalitatea în încercarea de a oferi un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și, de asemenea, de a stimula productivitatea. În timp ce companii precum Facebook au oferit angajaților opțiunea de a lucra permanent de acasă, altele, precum Apple, urmăresc să amestece zilele de lucru, permițând angajaților să lucreze de acasă în anumite zile ale săptămânii.
La un nivel mai larg, țările caută să reducă numărul de ore de lucru pe săptămână fără a reduce salariile. Scoția este cel mai nou participant la acest experiment care se așteaptă nu doar să îmbunătățească bunăstarea angajaților, ci și să stimuleze economiile datorită creșterii cheltuielilor din partea persoanelor care nu sunt la serviciu, potrivit BBC.
Inițiativa guvernului scoțian face parte, de asemenea, din promisiunea electorală de a efectua cel puțin un test de reducere a săptămânii de lucru pentru a îmbunătăți bunăstarea și productivitatea angajaților. De asemenea, inițiativa vine aproape de lipsa de lucrători care afectează țări din Europa și din SUA. Lanțurile de fast-food încurajează cererile de angajare din partea tinerilor de 14 ani din SUA, în timp ce șoferii de camion din Europa primesc creșteri de 25% pentru a se întoarce la locul de muncă.
Cel mai mare obstacol în angajarea unor astfel de scheme este ajustarea remunerației pentru munca prestată. Unele companii au mărit orele de lucru zilnice pentru a se asigura că, chiar și în cazul unei săptămâni de lucru de patru zile, numărul de ore lucrate rămâne același. Este puțin probabil ca un astfel de aranjament să funcționeze pentru părinți sau pentru cei care îngrijesc bătrâni.
Experimentul Islandei, care a inclus 2 500 de lucrători, s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și le-a permis angajaților să își ia patru ore (~10%) din săptămâna de lucru. Salariul lor a rămas același, la fel și productivitatea lor, dacă nu s-a îmbunătățit.
În Scoția se așteaptă ca să se scoată 20 la sută din timpul de lucru pe săptămână fără a afecta producția angajaților. Timpul luat liber va fi redirecționat către sarcini cu rezultate măsurabile, cum ar fi formarea profesională, munca de îngrijire sau voluntariatul. Alternativ, timpul ar putea fi, de asemenea, grupat ca timp liber suplimentar de la locul de muncă, mai multe sărbători naționale sau concediu anual, a relatat BBC. Un experiment similar din Noua Zeelandă a adus îmbunătățiri ale productivității, precum și un echilibru între viața profesională și cea privată pentru angajați.
Sursa informației: https://interestingengineering.com/scotland-will-soon-begin-trials-for-four-day-work-week