Școlile mici din satele moldovenești riscă să se închidă
Cu un buget auster, care nu ajunge nici pentru salarizare, cu 76 de elevi și 10 profesori, dintre care jumătate sunt pensionari, în așa tempo va începe noul an școlar la Gimnaziul din Teșcureni, raionul Ungheni, care se confruntă, ca și multe alte școli mici din Moldova, cu o lipsă acută de elevi, scrie moldova.europaliberă.org
Viorica Balica, directoarea Gimnaziului din Teșcureni: “Acesta este etajul întâi. La etajul întâi activează clasele primare. În clasa întâi cinci (elevi) avem, cinci vin, cu toate că din start, anul trecut pe listă erau zece, dar au plecat peste hotare.”
Instituția are un buget anual de peste un milion de lei. Banii însă un ajung nici pentru salarizarea profesorilor.
Viorica Balica, directoarea Gimnaziului din Teșcureni: “Eu am încercat să aplic (n.r. la proiecte), dar mereu este cerința unui număr mai mare de elevi. Ar fi bine să avem măcar 200 de elevi. Cred că ar trebui să se găsească o soluție pentru finanțarea, totuși, instituțiile mici, să li se ofere un buget care să le ajungă. Nouă nu ne ajunge la salariu(bugetul).”
Asemenea școli, precum cele din Teșcureni, riscă să fie închise.
Viorica Balica, directoarea Gimnaziului din Teșcureni: “Da, se vorbește despre lucrurile acestea, dar trebuie să găsim o soluție, pentru a face o schimbare. Eu niciodată nu m-am gândit că școala ar putea fi închisă.”
În 2009, gimnaziul avea 160 de elevi. Din cauza migrației, numărul elevilor a început să scadă.
În ultimii șapte ani, în școală nu a fost angajat nici un tânăr specialist, iar din cei zece profesori, jumătate sunt pensionari.